Kako izboljšati počutje v temnih, krajših dnevih

Kako izboljšati počutje v temnih, krajših dnevih (foto: Profimedia) Profimedia
6. 11. 2017

Dnevi se krajšajo in kmalu ne bo ostalo več veliko ur, ko se lahko sprehajate po soncu in počnete druge aktivnosti. Preberite, kako se izogniti najpogostejšim problemom, ki nas doletijo v temnejšem delu leta.

Pozimi se spopademo z nekaterimi problemi, ki nas doletijo, ko se dan začne krajšati. Če imate tudi vi katerega od teh, je tu rešitev, kako se ga znebiti.

Pomanjkanje energije

Ko se stemni, bi se najraje zavili v odejo in del dneva preživeli na kavču ob družbenih omrežjih in televiziji. Največ rekreacije, kar jo premorete, je sprehod do kuhinje po prigrizke. To ni dobra ideja, saj prej niste pol dneva preležali in se smilili sami sebi, da nimate energije za nič. Pomembno je, da se tudi pozimi držite urnika vadbe. Z gibanjem pospešite ustvarjanje hormonov sreče, ki bodo izboljšali vaše razpoloženje. Najbolje je, da si vnaprej začrtate, kaj boste počeli pozimi in s tem preprečite izgovore, zakaj ne morete v telovadnico.

Zaspanost

Tema telesu in možganom sporoča, da bo kmalu napočil čas za počitek. To je tudi razlog, zakaj se vam na začetku zime zdi, da se dan že končuje, čeprav je ura šele pet popoldne. Zaspanost je logična posledica, ko se narava poigra z vašim ritmom. Izognete se ji tako, da vsak dan vstanete nekaj minut prej in se bolj zgodaj tudi odpravite v posteljo. Na spletu lahko spremljate, kdaj se dan začne in ob kateri uri se prične mračiti, zato boste vedeli, koliko minut prej morate nastaviti alarm. Vsak dan boste lahko nekaj minut več uživali v dnevni svetlobi in ostal bo tudi čas za krajše sprehode ter druge aktivnosti zunaj.

Pridobivanje odvečnih kilogramov

Razlogi za to nastanejo zaradi prve omenjene točke – pomanjkanja energije. S poležavanjem na kavču ne boste le izgubili odlične fizične pripravljenosti, ki jo imate sedaj, ampak tudi nekaj pridobili – odvečne kilograme. Če to leto med novoletne zaobljube ne želite dodati tiste o hujšanju, se spravite v gibanje. Sprehodi, treningi v fitnesu, aktivne igre z otroki … Na dan si vzemite vsaj 30 minut časa za rekreacijo in si prihranite nejevoljo ob pogledu na maščobne obročke okrog trebuha.

Depresija

Zima poleg teme prinese »sezonsko depresijo«, ki vas lahko prevzame, tudi če na splošno niste nagnjeni k negativnim mislim in občutkom. Če se pogosteje počutite razburjeno, jezno, zaskrbljeno in vas obhajajo pesimistične misli, vam lahko pomaga pogovor s prijateljem ali strokovnjakom. Potrebujete nekoga, s komer lahko delite svoja čustva. Skušajte se držati urnika spanja in rekreacije, s čimer se boste spravili v boljšo voljo.

Preberite tudi: