Kako obvladati nered v našem domu?

Kako obvladati nered v našem domu? (foto: Profimedia) Profimedia
23. 11. 2016

Življenje v neredu je za naš um naporno, ker nam jemlje čas in energijo, zato je najbolje, da stvari, pa tudi obveznosti, sproti pospravljamo oziroma urejamo.

Nekaj nasvetov, kako smo pri tem čim bolj učinkoviti:

  • Ne prestavljajmo papirjev z enega kupa na drugega. Izdelamo ali kupimo mape, v katere dokumente smiselno razporedimo.
  • Te mape uporabimo tudi za raznovrstno pošto, ki jo prejemamo v nabiralnik. Morda katero izmed map označimo z 'Nujno' in jo položimo nekam na vidno mesto, da nam obveznosti ne uidejo, oziroma si v zvezi s tem napišemo listek ali nastavimo digitalni opomnik.
  • Pisalo in zvezek oziroma papir imejmo tudi nekje v bližini postelje, na primer v predalu nočne omarice. Včasih se zbudimo z dobro idejo, ki pa hitro pobegne, če je ne zabeležimo.
  • Za pregled nad vsemi obveznostmi si lahko izdelujemo sezname, s katerih opravljeno delo prečrtamo.
  • Sproti reciklirajmo. Ne le papir, plastiko, mešane in biološke odpadke. Tudi glede na vsebino sortirajmo papirje, reklamne kataloge in drugo, kar leži po mizah in predalih. Česar ne potrebujemo, takoj prestavimo v označeni koš za smeti.
  • Ko kupimo nov kos oblačila, pomislimo, ali se v omari skriva takšen, ki ga že več let nismo oblekli. Če ga najdemo, ga lahko odnesemo v po vsej Sloveniji razporejene in zbiranju oblačil namenjene zabojnike.

  • Isto lahko naredimo z ostalimi predmeti, ki ne služijo več svojemu namenu. Tako poskrbimo, da imamo vedno dovolj prostora. Dvakrat letno prevetrimo komode, skrinje, predalnike in omare ter si pošteno odgovorimo na vprašanje, ali predmet še potrebujemo. Da pa ga ne bi kar zavrgli, najprej raziščimo alternativne možnosti, morda ga lahko komu podarimo. Ali pa ga odnesemo v katerega izmed domačih centrov ponovne uporabe.
  • Stvari sproti vračajmo na svoje mesto: pravkar slečen puli nazaj v omaro, knjigo na polico, fotoaparat nazaj v etui, krpo nazaj v kuhinjo in tako naprej ... Če tega ne počnemo sproti, bo naš dom v zelo kratkem času precej razmetan.
  • Če določene predmete, na primer povodec za psa ali ključe, pogosto pozabljamo, zanje odredimo posebno mesto, na primer posebno škatlo, kljuko/obešalnik ali pladenj.

Preberite še: