Ruska zdravnica svetuje: odvadite se kajenja s pomočjo tega napitka

10. 7. 2024
Deli
Ruska zdravnica svetuje: odvadite se kajenja s pomočjo tega napitka (foto: profimedia)
profimedia

Potrebujete le eno preprosto sestavino.

Že dolgo je znano, da ima kajenje neugodne posledice na telo. Med drugim je ravno ta razvada eden glavnih dejavnikov tveganja za večino vrst raka ter bolezni grla, ust, pljuč, srca in ožilja.

Ne spreglejte:

V eni od obsežnih raziskav, v kateri je sodelovalo skoraj 40.000 ljudi, pa se je izkazalo, da kajenje tudi "krajša" življenje. Redni kadilci (ki pokadijo 20 ali več cigaret dnevno) v povprečju živijo kar 13 let manj, kakor nekadilci. Kadilci, ki dnevno pokadijo manj, kakor 20 cigaret, živijo 9 let manj, občasni kadilci pa 5 let manj, kakor nekadilci.

Kljub temu, da poznajo škodljive posledice kajenja, številni to navado še vedno ohranjajo. Opustitev kajenja je lahko izredno naporna ter polna živčnosti in stresa.

Napitek za opustitev kajenja

Dobra novica je, da je opustitev kajenja mogoča. Najpomembnejša je vztrajnost, pri opustitvi pa so lahko v pomoč številni pripomočki. Eden takih je naravni napitek, ki ga lahko pripravite kar doma.

Ruska gastroenterologinja, dr. Antonjina Ščipina, svojim pacientom svetuje uporabo preprostega, a zelo učinkovitega ljudskega čaja za odvajanje od kajenja, ki ga pripravite iz posušenih listov trpotca.

1 žlico posušenih listov trpotca stresite v steklen kozarec in jih prelijte s pol litra vrele vode. Kozarec nato pokrijte in pustite stati nekaj časa. Napitek nato popijte čez dan, ta recept pa je priporočljivo uporabljati tri mesece.

Viri:
cbs.nl
kafe.rs

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren