Kako se osvoboditi negativnih misli?

Kako se osvoboditi negativnih misli? (foto: profimedia) profimedia
15. 12. 2018

Negativne misli vplivajo na vaše počutje in vedenje, zato se morate naučiti, kako se spopasti z njimi.

Ko ste pod stresom in neprestano hitite, se hitro ujamete v tok negativnih misli, zaradi katerih še težje prebrodite dan. Ne otežujte si že tako živahnega meseca in sledite napotkom za spopadanje s takšnim mišljenjem.

Najprej v red spravite svojo reakcijo. Kako se na primer odzovete takoj, ko vam prijatelj pove, da zaradi nepredvidljivega dogodka ne bo mogel z vami na maraton? Verjetno ste jezni, saj sta se dolgo skupaj pripravljala, sedaj pa boste morali teči sami. Ko se malce ohladite, pa razumete, da je prijatelj logično izbral med športnim dogodkom in bolno babico. Zakaj sta odziva tako drugačna?

Če reagirate takoj, ko izveste novico, boste najverjetneje iz sebe dali čustva, ki se pojavijo ob slišanem. Če pa si pustite nekaj ur (ali dan) za premislek, se boste odzvali precej bolj mirno, saj se vmes sprostite in lahko razmišljate razumno. Da bi se izognili negativnemu mišljenju, se nikoli ne odzovite takoj.

Nato razmislite o svojih čustvenih sprožilcih, torej temu, kar vas spodbudi k negativnemu razmišljanju. Sami se najbolje poznate, zato boste vedeli, pri katerih temah ste še posebej občutljivi zaradi določenih dogodkov, ki so se vam zgodili v preteklosti. Sedaj ugotovite, kdo največkrat “pritisne napačen gumb”, zaradi katerega občutite jezo in žalost ter se razburite. Morda je to prijatelj, ki ne pozna vaše zgodbe ali družinski član, ki ne ve, da vas to še posebej moti in prizadane. Če je temu tako, jim oprostite, saj tega niso storili nalašč. Razložite, da o določenih stvareh ne želite govoriti ali da vam nekatere šale niso smešne.

Nazadnje pa stopite korak nazaj in si oglejte večjo sliko. Verjetno za stiuacijo, ki je v vas prebudila naprijetne občutke, stoji nekaj večjega. Če dovolite, da vam predstavijo dejstva, boste morda celo ugotovili, da se bo iz vsega skupaj na koncu izcimilo kaj dobrega.

Če omenjenim napotkom že sledite, vendar vas še vedno še vedno obhajajo negativne misli, preverite 2 načina, kako jih nadomestiti s pozitivnim mišljenjem.

1. Kadar se držite načela, da se na določene situacije ne odzovete takoj, ampak z zamikom, morate kasneje vseeno dati iz sebe nakopičena čustva. Poiščite vaš “izhod v sili”, torej nekaj, k čemur se boste zatekli, ko se boste morali nujno sprostiti. Morda vas pritegne glasba in boste sestavili seznam pesmi z živahnim ritmom ter spodbudnim besedilom. Ali pa se odpravite na tek, morda opravite intenziven trening. Lahko čas preživite s svojim ljubljenčkom, kar ima terapevtski učinek.

2. Ko se pojavijo negativne misli, jih morate znati nadomestiti s čim lepšim. Ne bo lahko, vendar je to nujno potrebno, če se ne želite ujeti v začaran krog. Zatecite se k lepim spominom, k nekomu, ki vas vedno nasmeje ali nepozabnim doživetjem s prijatelji. Poskusite se nasmehniti, pa čeprav prisilno, saj tudi to v trenutku poskrbi za boljše razpoloženje.

Preverite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri