Kako uporabljati evkaliptusovo olje? (in zakaj mora vedno biti v vaši omarici)

Kako uporabljati evkaliptusovo olje? (in zakaj mora vedno biti v vaši omarici) (foto: profimedia) profimedia
7. 2. 2020

Evkaliptusovo olje vam lahko pomaga tako pri splošnem zdravju kot pri vašem domu, zato si ga omislite čim prej. 

Opozorilo: Eteričnih olj ne uživajte in jih ne dodajajte prehrani, če niste povsem prepričani o njihovi sestavi in načinu uporabe. Kljub uporabi olja za boljše zdravje, ne odklonite obiska zdravnika in uporabe zdravil. 

Običajno slišimo veliko o blagodejnih učinkih olja sivke, zato so druga prav tako učinkovita eterična olja (lahko) zapostavljena. Evkaliptusovo vam bo na primer prišlo prav v veliko primerih: 

  • Blaži simptome prehlada

Ko imate zamašen nos in ne morete nehati kašljati, lahko simptoma blažite tudi z uporabo evkaliptusovega olja. Sestavina evkaliptol pomaga razgraditi sluz in sprostiti dihalne poti, zato je okrevanje lahko krajše in lažje. Nekaj kapljic olja kanite v vročo vodo in vdihujte paro. 

  • Omili bolečino

Študija iz leta 2013 je dokazala, da evkaliptusovo olje lahko pomaga omiliti bolečino, otekanje in vnetje. Pacienti, ki so po operaciji kolena vdihavali olje 3 dni zapored približno 30 minut, so poročali o manj bolečinah in so imeli uravnan krvni tlak. Tisti, ki so prestali enako operacijo in niso vdihavali olja, so izkusili hujše bolečine. 

  • Bori se proti virusu herpes

Natančneje je lahko  učinkovito sredstvo proti virusu herpesa simpleksa 1. Ta se lahko kaže kot herpes na ustnici, v nosu, genitalni herpes in herpes na obrazu ali licih. Olje uporabite, kadar se herpes pojavi na ustnici, v drugih primerih pa se posvetujte z zdravnikom. 

  • Pomaga pri urezninah 

Olje lahko v kombinaciji z oljčnim oljem pomaga pri celjenju ran, saj deluje antibakterijsko. To so potrdili tudi v študiji iz leta 2018. Če boste olje uporabljali v ta namen, se pozanimajte o načinu nanosa, nikakor pa tega ne delajte pri večjih in globljih ranah - takrat potrebujete zdravniško pomoč in ne domačih pripravkov. 

  • Dezinfekcija doma

Če ste občutljivi na kemikalije ali zgolj raje uporabljate blažja čistilna sredstva, si pripravite svojo različico. Zmešajte vodo, bel kis in nekaj kapljic evkaliptusovega olja. Ker se bori proti glivicam in mikrobom bo odlično čistilo za brisanje površin, poleg tega ne boste imeli težav z alergijami in občutljivostjo kože. 

  • Odganja komarje

Poleti lahko z evkaliptusom naredite učinkovito sredstvo proti komarjem, če ne želite na koži nositi agresivnejših repelentov. Pripravek z vsaj 30 % vsebnostjo evkaliptusovega olja je v preizkusu tri ure ščitil kožo s kar 95 % učinkovitostjo. 

Preverite tudi Mag. inž. živilstva Eva Kavka: Uživanje soka rdeče pese lahko ugodno vpliva na športno zmogljivost ali pa Deklica je pozdravila artritis in lupus tako, da je iz prehrane izključila 3 stvari