Kako zdravijo mačke?

Kako zdravijo mačke? (foto: Profimedia) Profimedia
25. 5. 2021

Študije dokazujejo, da ljudje, ki imajo okoli sebe živali, lažje preživijo krizne čase kot tisti, ki jih nimajo. Živali nas pomirijo in osrečijo, pripomorejo tudi k našemu telesnemu zdravju. Lahko je mačka, zajček, pes ali hrček ... Mačke pa imajo še eno, posebno moč.

Predejo!

In mačje predenje ima močan zdravilni učinek, pravijo raziskave.

Razlog, zakaj mačke predejo, vas bo verjetno presenetil ...

Večina živali iz družine mačk se oglaša z nekakšnim predočim zvokom, pri domačih mačkah pa je predenje še posebej izrazito in opazno.

Vendar pa predenje ni vedno znak užitka in zadovoljstva s trenutno situacijo oz. ne gre vedno za komunikacijo (z mladiči), kot največkrat domnevamo. Leslie A. Lyons, asistentka na fakulteti za veterino univerze v Kaliforniji, pojasnuje, da mačke pogosto predejo, kadar so pod stresom (denimo pri veterinarju).

Ta uganka je raziskovalce seveda napeljala, da so začeli preiskovati načine predenja, kar pa je tudi še vedno predmet debate.

Kaj so pokazale dodatne raziskave ...

Mačke predejo s pomočjo signaliziranja grlnih in preponskih mišic. Predejo tako med vzdihom kot med izdihom, vzorec predenja pa je konstanten in na frekvenci med 25 in 150 Hz. Mnogi raziskovalci so dokazali, da nekatere frekvence v tem obsegu izboljšujejo gostoto kosti in učinkujejo zdravilno.

Ta povezava med pogostnostjo mačjega predenja ter izboljšanjem zdravja kosti in mišic pa lahko morda pomaga tudi ljudem, pravijo raziskovalci.

Frekvenca tona po mnenju raziskovalcev na telo deluje podobno kot ultrazvok.

  • Poveča se gostota kosti,
  • zlomi in poškodbe pa se zdravijo hitreje.
  • Nekateri zdravniki celo pravijo, da infekti hitreje izzvenijo.
Kako še zdravijo mačke:
  • Pomagajo v stresnih trenutkih, posledično se zaradi sproščenosti in nižje ravni stresa okrepi naš imunski sitem,
  • znižujejo visok krvni pritisk,
  • izboljšalo se bo spanje,
  • mačje predenje naj bi tudi zmanjšalo simptome dispnee,
  • raziskave so pokazale, da se pri lastnikih mačk tveganje za srčni napad zniža tudi do 40 %,
  • znižala pa naj bi se tudi verjetnost za razvoj depresije pri ljudeh, ki bivajo sami, ter starejših,
  • pri otrocih, ki odraščajo z mačko oz. hišnimi ljubljenčki na sploh, pa naj bi bilo manj verjetnosti, da bodo razvili različne alergije, pišejo v raziskavi National Institutes of Health.

In še ena stvar, ki nedvomno drži: Ko se udobno namesti ob vas, je vse na tem svetu spet v najlepšem redu: za mačko in za tistega, ki ima to srečo, da preživlja čas z njo.

Mačka je tudi odlična vaja za hrbtenico!

Preverite: Tako izvajamo vajo mačka

Preberite še: