Katere zdravilne moči delujejo v spanju

Katere zdravilne moči delujejo v spanju (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
10. 3. 2016

Katere zdravilne moči delujejo v spanju, kakšne koristi ima od spanja naše telo in kaj pomaga pri težavah s spanjem.

Kar presenetljivo je, kaj vse se ponoči dogaja z našim telesom. Medtem ko mirno dremamo, telo pridno skrbi, da nam gre dobro. Izloča na primer rastne hormone, kar spodbuja izgradnjo novih celic. Zjutraj ni videti bolj sveže le naša koža, temveč se v spanju hitreje zacelijo tudi rane.

Ponoči so na delu tudi obrambne sile.

Možgani predelujejo dogodke in občutja dneva. Izkušnje se preigrajo na novo, se razporedijo in pristanejo v dolgoročnem spominu. Živčevje se prepleta, zato v sanjah bolje razumemo določene povezave in kar prek noči najdemo rešitve za težave, s katerimi smo si čez dan belili glavo. V globokem spanju se poleg tega upočasnita frekvenca dihanja in srca – organizem se tako regenerira.

Toda najpomembnejši znak, da smo se ponoči optimalno odpočili, je, kako spočiti se zjutraj počutimo.

Več: 7 razlogov, zakaj se zbudite utrujeni 

Povsem individualno je, ali se nekdo spočit zbudi po šestih, drug pa po devetih urah spanja. Tisti, ki tri tedne zaporedoma trikrat tedensko ponoči bedijo po tri ure skupaj, pa morajo obiskati zdravnika. Če telesu redno primanjkuje spanca, je namreč moteno tvorjenje belih krvnih telesc in tako se oslabi imunski sistem. Naša koža je vse tanjša, na dolgi rok pa trpita tudi prebava in srčno-žilni sistem.

Toda brez skrbi! Če spadate med 30 odstotkov ljudi, ki imajo občasne težave s spanjem, potem vam bodo nekateri preprosti triki prihranili prečute noči.

Ne morem zaspati

Polnoč. Čas beži, vi pa še kar ne morete odklopiti? Potem bodo umiritveni rituali pred odhodom v posteljo naravnost pravi za vas.

Poskusite še: Napitek, ki vas bo uspaval hitreje od tablet

Stran s tehniko

Svetloba, posebej tista iz zaslona, zavira izločanje melatonina in nas zato ohranja budne. Računalnik, televizija, tablični računalnik ali pametni telefon – tehnične naprave je treba izklopiti najmanj pol ure pred spanjem.

Zatemnitev svetilk

V kopalnici imamo pogosto najmočnejšo svetlobo, tako da se med umivanjem zob pred spanjem rado zgodi, da nas svetloba popolnoma prebudi.

Namig: v kopalnici imejte raje pritajeno svetlobo, spalnica pa naj bo povsem zatemnjena, da vas ne bo motila luna ali pa ulične svetilke. Šele zjutraj potrebujemo veliko svetlobe. Odprite torej okno ali balkonska vrata ter vdihnite svež zrak.

Manj alkohola

Številni se zvečer sprostijo ob kozarčku vina ali piva. Alkohol nas poleg tega utrudi in po njem dobro zaspimo. Smola: ponoči ga jetra predelujejo, zato je spanec manj globok in manj sproščujoč. Najbolje je, da ga ne pijete po 19. uri. Raje popijte brezalkoholno pivo. Zaradi hmelja hitreje zaspimo, izboljša pa tudi kakovost spanja. Podobno velja za meliso.

Kar v kopel

Za 15 minut se potopite v kopel, ki ima od 38 do 41 stopinj, vanjo pa lahko kanete tudi kakšen sproščujoč dodatek. Telesna temperatura se poviša, krvne žile se razširijo in postanemo prijetno zaspani.

Za uspavanje

Ležanje v budnem stanju pogosto tudi precej živcira. Pomaga magnezij, na dolgi rok pa sprostilne metode, kot je denimo tehnika vizualiziranja. Predstavljajte si lepo sliko in si posamezne detajle 'ogledujte' tako dolgo, da boste zadremali.

Lahko pa se lotite progresivnega sproščanja mišic – drugo za drugo najprej napnite in nato sprostite vsako mišično skupino od glave do peta. Vadite poleg postelje. Vanjo se odpravite šele, ko so vaše oči že skoraj zaprte.

Se zbujate pogosto ali prezgodaj?

Družina, služba, strahovi: veliko ljudi v posteljo vzame tudi vsakdanje skrbi. Čeprav so izčrpani, se ponoči prebudijo ali pa so okoli četrte ure zjutraj že povsem budni. V telesu se namreč tvorijo povečane količine stresnega hormona kortizola, možgani pa znova predelujejo težave. Pridruži se še strah, kaj vse je še treba opraviti čez dan. Konec s tem!

Več: Odpravite stres v 20 minutah

Stran z budilko

Povsem normalno je, da se ponoči prebudimo. Vendar pa nikoli ne smemo pogledati na uro! Če vidimo, da sta do vstajanja še dve uri, se že začne valjanje po postelji. Bolj ko smo osredotočeni na spanje, toliko hitreje zaplavamo vanj, budilko postavite zunaj vidnega polja.

Pameten ritem

Najbolje spijo tisti ljudje, ki se v posteljo odpravijo ob skoraj vedno isti uri, ob vedno isti uri pa tudi vstanejo. Neka ameriška študija je tudi dokazala, da 80 % tistih, ki se ukvarjajo s športom, spijo sijajno. Zvečer pomagata joga in tai či.

Lahko noč

Bodisi služba ali pa kup nezlikanega perila. Vse, kar vas spominja na neopravljene naloge, takoj odnesite iz spalnice. Ta prostor mora biti resnično namenjen samo spanju. Idealna temperatura je od 17 do 19 stopinj, tako da nas ne zebe in nam ni prevroče.