Mikro-odmori bodo razbremenili vaš stresen dan - tu je vse, kar morate vedeti o njih

Mikro-odmori bodo razbremenili vaš stresen dan - tu je vse, kar morate vedeti o njih (foto: Profimedia) Profimedia
20. 9. 2022

Vzemite si odmor, z našim dovoljenjem! In šefu pokažite spodnjo raziskavo. 

To, da vsi na določeni točki potrebujemo odmor od dela, je dobro znano, ampak raziskava iz avgusta 2022 kaže, da bi si morali oddahniti večkrat! Posebej takrat, ko imate zelo stresen dan in veliko zadolžitev. Poglejmo, kaj pravi raziskava in kako naj bi izgledali ti odmori. 

Preverite tudi: 

Podatki iz raziskave pravijo, da naj bi s krajšimi odmori imeli več energije in se izognili utrujenosti, zaradi katere se težko zberemo in počasneje opravljamo delo. A ni vseeno, kako dolg je vaš odmor, kdaj si ga vzamete in kaj takrat počnete. 

Krajši odmori vam bodo pomagali, kadar jih razporedite čez cel dan, ob najbolj napornih dnevih pa boste seveda potrebovali tudi daljše odklope. Neprestana povezanost z informacijami vedno in povsod na zaposlene ustvarja povsem nov pritisk in prinaša več stresa. Vsi pa vedno iščemo načine, kako bi med delom imeli veliko energije in ga zato dobro opravili. 

No, namesto še ene skodelice kave, si med delom raje privoščite več mikro-odmorov.

Med mikro-odmore štejemo vse pavze, ki trajajo 10 minut ali manj in si jih oseba lahko vzame kadarkoli med delom, ko potrebuje nekaj dodatne energije. Niso torej načrtovani, med odmori pa lahko počnete, karkoli želite (le da ne motite drugih).  

Raziskava je preučila podatke 22 drugih raziskav, ki sicer niso odkrile natanko, zakaj naj bi bili mikro-odmori dobri za vas, rezultati so pokazali le, da so koristni. Osebe, ki si vzamejo več mikro-odmorov, naj bi bile bolj živahne in razpoložene, zato so pripravljene vložiti več energije v dosego cilja. 

10-minutni odmori bodo zelo koristili možganom, ki niso prilagojeni za večurno trdo delo. Misli takrat odtavajo in sami veste, da se vedno težje osredotočite. Takšne krajše pavze pa so ravno prav, da ponovno "zaženete" svoje možgane in se spet posvetite svoji nalogi. 

Kaj naj bi počeli med mikro-odmori?

Zamišljeno je tako, da lahko počnete karkoli si želite (in vam okolje to hkrati dopušča). Lahko se lotite kakšnih preprostih razteznih vaj, ki bodo dobro dele telesu in predvsem hrbtu. Ali pa se odpravite ven na krajši sprehod, morda se samo sprehodite po hodniku, brskate po telefonu ... Odmor naj poteka čisto tako, kot si zaželite in ja, tudi telefon je dopusten. 

A raziskava je ugotovila nekaj: najboljši odmori so bili takšni, ki niso bili povezani s službo. 

Ne boste torej imeli veliko od tega, da se 10 minut pogovarjate s sodelavcem o drugi službeni stvari. Med ostalimi stvarmi, ki jih lahko počnete, pa raziskave še niso pokazale, kaj bi bilo najbolje. To boste morali presoditi sami glede na to, ali opravljate fizično delo, ali pa ves dan sedite.