Moški in moda: Kako kombinirati oblačila?

Moški in moda: Kako kombinirati oblačila? (foto: Profimedia) Profimedia
31. 8. 2006

Predstavljajte si, da morate na hitro odpotovati na službeno pot. Iz omare v zadnjem trenutku pote­g­nete nekaj oblačil, za katera na hitro ocenite, da se barvno ujemajo. Končno prispete na cilj. Ker pa ne bi želeli, da vas kolegi (predvsem pa kolegice) gledajo vsak dan v istih oblačilih, se boste morali precej potruditi pri kombiniranju. Če boste kombinirali po načelu ‘vsak z vsakim’, boste kmalu naleteli na nekaj modnih pasti.

Za dober odriv

Na jutranjih in popoldanskih strokovnih srečanjih vam nošenje kravate ne uide. Znebite se je lahko šele zvečer, če je predvideno neformalno druženje ob večerji. Tako boste tudi veliko bolj sproščeni, kar pomeni, da se boste privlačnim kolegicam laže približali.

  • Neprimerno

Srajca in kravata sta skoraj enake barve. Ne glede na to, da se v kravati skriva nekaj temnejših črt, ki se lahko lepo ujamejo z vašo temno obleko, je kontrast med njima premajhen. Naj bo kravata tista, ki poživi sicer strog videz.

  • Neprimerno

Gre za podobno težavo kot pri prejšnji kombinaciji. Močne kontrastne črte na srajci diskretno črtasto kravato popolnoma preglasijo. K srajci bi si morali zavezati enobarvno kravato v eni od barv temnejših črt: rjavo ali modro.

  • Odlično

S kombinacijo boste očarali tudi največje modne poznavalke. Kadar izbirate kravato k enobarvni srajci, naj bo te barve na kravati najmanj. Če vam uspe poiskati takšno, ki je poudarek kombinacije in ki barvno poveže obleko in srajco, ste na konju.

Zmagovalne kombinacije

Kadar imamo srečno roko, lahko s pametnim izborom oblačil kupimo prave modne dvoživke. To so tista oblačila, v katerih se z nekaj manjšimi korekcijami lahko pojavimo tudi zvečer. Mednje najpogosteje sodijo srajce.

  • Neprimerno

Ne glede na to, da vam je rjava barva neizmerno pri srcu in da se odlično poda vaši polti, temnim lasem in modrim očem, boste v takšni kombinaciji zreli le še za v gozd, kjer se boste dobesedno zlili z ozadjem.

Kadar se odločate za kombinacijo srajce, kravate in puloverja, naj bo pulover temnejši od srajce, ali še bolje — v drugi, seveda kontrastni barvi. Živahna kravata naj ima takšen vzorec, da barvno lepo poveže srajco in pu­lover.

Pazite tudi na to, da mate­ri­al, iz katerega je izdelan pulover, ne bo tanjši od srajce. V nasprotnem primeru bodo na njem opa­z­ne gube srajce in kravate.

  • Neprimerno

Glavni krivec, da smo kombinacijo označili za neprimerno, je kra­va­ta. Glede na srajco, katere osnova je bela barva, je črnina kravate ve­liko preveč intenzivna, da bi lahko čez­nju nataknili še pulover, ki je svet­lej­ši od kravate. Poleg tega se vzo­rec kravate in vzorec srajce ni­koli ne smeta podvajati. To pome­ni, da karirasta kravata ne sodi na karira­sto srajco, prav tako kot črta­sta kravata ne sodi na črtasto sraj­co. Če bi čez srajco, ki bi ji odpeli zgor­nji gumb, oblekli samo pulo­ver, s kombinacijo ne bi bilo po­pol­noma nič narobe.

  • Odlično

Črtasta srajca v intenzivnih barvah vas bo gotovo za nekaj let pomladila. Če boste pod njo oblekli tudi majico s kratkimi rokavi, naj ima ta okrogli izrez, poleg tega mora biti v barvi svetlejših črt na srajci. V tem primeru si lahko privoščite tudi to, da srajco odpnete bolj kot ponavadi ali ji celo zavi­hate rokave.

Kavbojke, ki jih oblečete k takšni srajci, naj bodo čim bolj klasične, tako po barvi kot po kroju. V nobenem primeru naj ne bodo strgane ali scefrane, čeprav so takšne med najstniki obvezne. Ekstravaganten pas vam bo vdi­h­nil nekaj stila.

Kako izbrati kravato in ali nujno potrebujete pas?

Vprašanje bralca: Odkar pomnim, nisem velik ljubitelj kravat. Ko pa se končno odločim, da si kakšno kupim, me prevelika izbira v trgovini navadno odvrne od nakupa. Kako naj hitreje izberem tisto pravo? -Janez, Bled

Težave se boste najhitreje znebili tako, če boste takrat, ko boste izbirali srajce, kupili še kravato. Če kupujete sami, prosite eno od prodajalk, naj vam k srajci poišče še primerno kravato, kadar pa se v trgovino odpravite z boljšo polovico, izbor prepustite njej; ženske smo navadno prave mojstrice v kombiniranju oblačil. Preden pa se za nakup dokončno odločite, razmislite, kakšne barve oblek vam visijo v omari.

Vprašanje bralca: Nekje sem prebral, da mora moški vedno nositi pas. Je v tem kaj resnice? -Darko, Ljubljana

Odgovor je na dlani: brez pasu nikamor. Poleg tega, da pas hlače drži na mestu, z njim tudi prekrijemo gumbe ali koninske sponke, s katerimi hlače zapenjamo.

Je pa pas lahko tudi eleganten modni dodatek, s katerim pokažete, da premorete nekaj stila in da se spoznate na modne zapovedi.

Pas naj se vedno ujema s čevlji. To še ne pomeni, da morate zato nositi čevlje iz kačjega usnja, je pa dobro, da je barva čevljev vsaj približno podobna pasu ali pa naj bodo ti črni in čim gladkejši. Pri eksotičnem usnju izberite pas s čim manj vpadljivo sponko.

Aleksandra Globokar