"Mož mi je rekel, naj mu dam 30 % moje plače, ker uporabljam domačo pisarno za delo od doma" (osebna zgodba)

"Mož mi je rekel, naj mu dam 30 % moje plače, ker uporabljam domačo pisarno za delo od doma" (osebna zgodba) (foto: Profimedia) Profimedia
2. 2. 2023

Kaj bi storili, če bi vam partner kar naenkrat hotel zaračunati uporabo domače pisarne? 

V zadnjih letih nas je kar nekaj preizkusilo delo od doma, če je bilo to le možno. Ste eden od teh, ki je moral usklajevati družino in delo od doma? Potem veste, da je potrebnega kar nekaj usklajevanja. A tokrat gre za nekaj drugega. Ženska se sprašuje, ali je normalno, da ji mož želi zaračunati uporabo domače pisarne. 

Na enem od forumov je ženska zastavila vprašanje, kaj bi ostali naredili v njenem primeru. Razložila je, da že dva meseca dela od doma: "Moj mož je kupil hišo še preden sva bila skupaj. Vedno pravi, da je to njegova posest, kar je povsem vredu. Hiša ima poleg spalnice še eno sobo, ki je bila prazna, zato sem jo spremenila v pisarno za delo od doma."

Potem ji je mož povedal, da mu mora dati 30 % svoje plače, ker uporablja domačo pisarno.

Odkar je začela delati v domači pisarni, je vse teklo gladko, dokler je ni nekega večera mož posedel, da bi se z njo pogovoril. Seveda je bila žena zmedena in šokirana zaradi njihove zahteve. 

Pojasnil je, da je hiša njegov dom in žena uporablja sobo na njegovem posestvu. "Zavrnila sem ga in mu rekla, da se ne obnaša normalno, a to je vodilo v spor. Rekla sem mu, da od moje plače ne bo dobil niti centa, on pa me je obtožil izkoriščanja njegove hiše, ker ne plačujem nobene najemnine." Dodala je, da vsa gospodinjska opravila v hiši naredi ona, položnice pa si enakomerno razdelita, zato nihče ne plača več kot drugi. 

Potem, ko ga je zavrnila, je mož v spor vključil celo njegovo družino. 

"Njegova mati na primer meni, da njegova pisarna doprinese nekaj stabilnosti v moji službi, zato si zasluži del moje plače, in da 30 % zares ni veliko. 

Večina ljudi, ki so komentirali njen zapis, je bilo na njeni strani. 

"Tvoj mož razmišlja zelo toksično. Vidva bi se morala podpirati in paziti drug na drugega."

"Mož je povsem nerazumen in ti očitno sporoča, da hiša ni tvoj dom. V tej nezavidljivi situaciji se ne želim nikoli znajti."

"Ti si njegova žena, ne najemnica. Rad te ima pod nadzorom, in to me precej plaši. Zakaj pravzaprav potrebuje tvoj denar?"