"Moževa sestra nas je povabila k sebi za božič in možu sem rekla, naj gre brez mene. Sem se odločila prav?"

"Moževa sestra nas je povabila k sebi za božič in možu sem rekla, naj gre brez mene. Sem se odločila prav?" (foto: Profimedia) Profimedia
6. 12. 2022

Kaj bi odgovorili ženski, ki je zavrnila praznovanje božiča z moževo družino?

Preberite zgodbo ženske, ki si ni želela preživeti praznikov z moževo družino. Dobila je tudi odgovor delovne terapevtke. 

Preverite še naš ADVENTNI KOLEDAR! In prenesite brezplačne KUPONE, ki jih priložite darilom. 

Vprašanje: 

"Je narobe, da ne želim preživeti božičnih praznikov z moževo družino? Skupaj sva 8 let, poleti pa sva se ravno poročila. Na začetku najinega razmerja sem se precej zbližala z njegovo sestro. Veliko sem se družila z njegovo družino in imeli smo se super, potem pa se je čez noč nekaj spremenilo. Ena od moževih sester se je odselila v tujino in kadarkoli je prišla domov na obisk, me mož in drugi niso vključili v srečanje. Kadar pa so me, so na koncu odpovedali druženje.

Pred kratkim nas je partner ene od sester povabil, da z njimi preživimo božične praznike. Meni se to ni zdelo vredu, saj nas ni povabila njegova sestra osebno, poleg tega se vedno počutim izločeno, kadar so na kupu vse moževe sestre. Možu sem najprej rekla, da bom razmislila, vendar sem se spomnila, da sem le en božič preživela brez svoje družine in sem se ob tem počutila zares slabo. 

Sedaj sem mu odgovorila, da gre lahko na praznovanje brez mene, zaradi slabega odnosa, ki ga imam z njegovo družino, in ker sem vedno jaz tista, ki mora vložiti nekaj truda. Sem se odločila prav?" 

Odgovor delovne terapevtke

"Verjamem, da se počutiš malce izločena iz moževe družine, vendar mislim, da možu delaš krivico s svojo odločitvijo.  Zveze se gradijo s kompromisi in s tem, ko ne greš na zabavo, nisi naredila nobenega kompromisa. Omenila si, da si le enkrat preživela božič z njegovo družino v 8 letih odkar sta skupaj, kar pomeni, da so številke na njegovi strani. 

Razumem, da pogrešaš svojo družino med prazniki, vendar bi bilo dobro, da se s partnerjem izmenjujeta in eno leto preživita z njegovimi, drugo s tvojimi sorodniki. Ali povabita družini skupaj na en dan. 

Ne osredotočaj se preveč na to, kdo vas je povabil, pač pa na priložnost, ki jo boš imela, da lahko popraviš odnos z njegovimi sestrami. Če se druženja ne boš udeležila, boš zaprla vrata dobrim odnosom. 

Prava odločitev včasih ne pomeni najlažje stvari, lahko se ob njej počutimo neprijetno. Vendar vpliva na dolgoročen razplet vajine zveze, zato se je vredno potruditi."