Naj strah ne obvladuje vašega življenja (nasveti, kako se z njim soočiti)

Naj strah ne obvladuje vašega življenja (nasveti, kako se z njim soočiti) (foto: unsplash) unsplash
5. 12. 2020

Lahko bi rekli, da smo skozi celotno situacijo s COVID-19 izšli za izkušnjo bogatejši in močnejši, čeprav je še ni konec. Zdaj je čas, da poskrbite tudi za ostale strahove. 

Škoda bi bilo, da bi bili zaradi strahu prikrajšani za čudovite trenutke ali, da ne bi izkoristili svojih potencialov. Zato se opogumite in poglejte svojemu strahu v oči. Morda vam pomagajo naslednji nasveti: 

Ne bežite pred svojim strahom

Zanikanje, prikrivanje in bežanje pred tem, česar vas je strah, vas ne bo pripeljalo nikamor. Nenehno boste menjali službe, partnerje ali okolje - odvisno, česa se bojite. In nikoli ne bo bolje. Čeprav menite, da bo naslednjič vse drugače, da boste našli odgovor ali se lahko sprostili, to ne bo možno, dokler se ne soočite s strahom. 

Preoblikujte vprašanja

Strah vas spodbudi k zastavljanju vprašanj kot so: “Kaj če mi spodleti?” in “Kaj če bom razočaral/a bližnje?”

To preoblikujte v: “Kaj če bom tako dober/dobra, da bom presenetil/a še sebe?” in “Kaj če bom blestel/a in naredil/a odličen vtis?”

Privlačite podobno energijo, kot jo oddajate. Zakaj torej ne bi oddajali pozitivne energije? 

Raziščite svoj strah

Ta korak bo verjetno najtežji od vseh naštetih. A je nujno potreben, saj vas ne le osvobodi težav, ampak tudi pripravi za to, kar sledi (v naslednji točki). 

Da boste odkrili izvor strahu, boste mogli seči veliko globlje od tistega, kar imate pred nosom in je zgolj navidezen izvor problema. Morda boste morali ponovno premleti pretekle travme ali del življenja, ki ga želite pozabiti. Nič sramotnega ni, če pri tem potrbujete strokovno pomoč. 

Težko bo, vendar se splača, saj boste končno lažje zadihali. 

Delajte stvari, ki vas plašijo

Če ste dobro opravili prejšnji korak, s tem ne boste imeli velikih težav. Seveda vam bo nelagodno in na začetku ne boste povsem prepričani vase, vendar vam bo kmalu postalo jasno, da strah izgine, ko v situaciji postanete bolj domači. 

Začnite z majhnimi stvarmi, skok s padalom naj še malce počaka. Najprej se na primer odpravite na skodelico kave sami, če vas samota plaši. Ali preizkusite nov šport. Morda se “prisilite” v spoznavanje novih ljudi. Sami veste, kje se konča vaša cona udobja. Poskrbite, da boste redno stopali iz nje.