5 pomembnih priložnosti, ki jih dobite le, ko priznate, da vam je spodletelo

5 pomembnih priložnosti, ki jih dobite le, ko priznate, da vam je spodletelo (foto: Shutterstock) Shutterstock
20. 7. 2021

Narejena napaka ali nedoseganje ciljev lahko včasih ponujajo tiste prave priložnosti. Le prepoznati jih je treba – in izkoristiti. Preverite, zakaj so spodrsljaji včasih pot do sreče?

Če se želimo naučiti česa novega ali pa se podati na nove poti, potrebujemo kar nekaj potrpljenja in vztrajnosti. Tega se naučimo že kot otroci: nič ne uspe kar čez noč.

Vendar se tudi v primeru spodrsljajev ne bi smeli odpovedati ciljem! Vedno lahko vmes naredimo en kratek premor. In tudi ne mislite, da nikoli ne smete odnehati oziroma da to počnejo le slabiči. Kar pozabite na te prazne marnje!

Prava veličina - priznanje, da nam je spodletelo!

Komaj kaj več terja od nas več poguma kot priznanje, da nam je spodletelo. Kdor to zmore, na neki način tudi sam sebi prizna, da se je precenil. Ali pa je bil nekoliko slep in ni vsega dobro premislil.

Ta predpostavka je tudi predpogoj za osebno rast. In s tem podlaga za nove uspehe.

Da si bomo na jasnem: tu ne govorimo o tistih lepih zgodbah, pri katerih je bilo že na začetku videti, da bo šlo vse narobe – in na koncu se tudi izkaže tako. Ne, gre za primere, pri katerih nam resnično spodleti in pri katerih naredimo veliko napako. Ki se čuti izjemno neprijetno. Vendar te napake s seboj prinašajo prave priložnosti za srečo!

PRVA PRILOŽNOST

Poskrbite zase

Preden nam spodleti, se verjetno kar nekaj časa precej trudimo. Morda tudi že dvomimo, vendar pa se ne želimo vdati. Morda še trdno verjamemo, da nekaj pa le bo iz tega: z uspešnim podjetjem, športnim uspehom ali pa z nezanesljivim partnerjem.

Ko si enkrat priznamo, da ne bo šlo in da nam je spodletelo, lahko spet končno dobro poskrbimo zase.

DRUGA PRILOŽNOST

Stvar spravite v red

Vsak neuspeh ponuja priložnost za iskanje novega ravnovesja v življenju.

Morda ste sprejeli že veliko napačnih odločitev ali pa poslušali slabe svetovalce. Vse to boste spoznali v tem trenutku. In se učili iz napak. Ljudi, ki so vas prevarali, boste pozvali k odgovornosti. To tako dobro dene!

Strokovnjaki pravijo, da se ljudje, ki prevzamejo odgovornost za svoje napake, počutijo močnejši in bolj uravnoteženi.

TRETJA PRILOŽNOST

Izkoristite notranjo modrost

Kako pogosto v hitrem vsakdanu sploh še prisluhnete notranjemu glasu? Pogosto je vsega preveč. Ko pa vam nekaj spodleti, se običajno zaveste, da se pot nekje končuje in da je treba najti novo.

V takih trenutkih se je dobro vprašati: kaj pravzaprav želim v svojem življenju? Kdor si zna odgovoriti na to vprašanje, bo zagotovo kmalu srečnejši.

ČETRTA PRILOŽNOST

Prepoznajte slepe poti

Če vedno padete v isto luknjo, boste verjetno misli, da morate postati še bolj trdoživi. Lahko pa preprosto dojamete, da tista pot ni prava za vas. Ali pa partner, če vas prizadene znova in znova.

PETA PRILOŽNOST

Bodite človeški

Kdor sam doživi, kako je preživeti poraz, razpad zakona ali pa krizo v službi, lahko bolje čuti, kako je drugim. Ima sočutje do ljudi, ki so se morali odpovedati svojim sanjam ali pa so celo naredili neko veliko napako. In to je dragoceno.

Strokovnjaki pravijo, da nam sočutje razširja srce. To postane večje.

Preverite še: