Narava je lahko najboljša telovadnica

Narava je lahko najboljša telovadnica (foto: pixabay) pixabay
26. 3. 2019

Narava se prebuja in dnevi so vedno daljši. Prihaja čas, da svojo vadbo prestavite na svež zrak! Preverite 6 razlogov, zakaj je narava najboljša telovadnica.

Narava ni luksuz, je človekova nujna potreba! Gibanje v naravi pa je primerno za vse tiste, ki ne prenašajo zaprtih prostorov in telovadnic ali fitnes centrov. 

Zakaj je torej narava naboljša telovadnica? 

1. Več boste naredili!

Še bolj boste zagnani in še bolj trdo boste delali. Ko vadimo zunaj, običajno to počnemo dlje časa kot v zaprtih notranjih prostorih.

2. Bolje se boste počutili!

V naravi se zagotovo počutimo bolje, kot v zaprtem prostoru. Hkrati pa se v zelenem okolju razgrajujej stres, sproščajo se hormoni sreče, izboljša se naš imunski sistem in smo bolj zdravi.

3. Nižji krvni tlak

Krvni tlak se zniža. Čas preživet naravi je dober za srce in znižanje krvnega tlaka. Približno 10% ljudi s previsokim krvnim tlakom bi lahko uravnali previsoke nivoje že samo s tem, da bi več časa preživeli zunaj.

4. Večji užitek

Bolj boste uživali. Kaj pa je smisel vadbe in gibanja, če v njem ne uživate? Poleg tega boste bolj mirni, zmanjšali možnost za depresijo in tudi bolje spali.

Raziskave so tudi dokazale, da gibanje deluje kot antidepresiv

5. V fitnesu ne boste povečali vitamina D

Seveda se bo med gibanjem v naravi povečala tudi doza vitamina D, katerega pomanjkanje imamo tekom zime skoraj vsi.  

6. Še prihranili boste, saj je narava brezplačna telovadnica!

Poleg tega imate lahko ta privilegij, da ste lahko v naravi sami ter imate na voljo ogromno prostora in svežega zraka! 

Torej ... Superge na noge in se odpravite ven ter opazujte, kako se bo narava počasi zares prebudila in ozelenela. Odkrivajte nove kotičke, prisluhnite zvokom, opazujte... 

Pa naj bo to hoja ali sprehod s posom, tek v naravi, kolesarjenje v naravi, plezanje … Lahko si prinesete podlogo za jogo, uteži, kolebnico in telovadite zunaj!

Življenje bo lepše!

Poglejte si še: Zakaj nas narava naredi srečnejše?

In preverite Zakaj ne bi smeli postavljati kamnitih skulptur ("možicljev") v naravi?