Dermatologinja pojasnjuje: Takšne posledice pusti alkohol na vaši koži

Dermatologinja pojasnjuje: Takšne posledice pusti alkohol na vaši koži (foto: Profimedia) Profimedia
5. 12. 2021

Alkohol pusti posledice tudi na vaši koži. Med drugim povzorča ...

... Rdečico

»Alkohol razširi žile in poživi krvni obtok. Koža pordi in tudi bolj se znojite,« za revijo InStyle pojasni dr. Yael Adler, specialistka za dermatologijo iz Berlina. Vezivno tkivo krvnih žil se poškoduje, pogosto razširjeno žilje in rdečica ostane trajno vidna.

... Zabuhlost

Otekle oči in zabuhel obraz. »Bolj redno pijete, težje se telo razstruplja,« pravi dr. Yael Adler.

Priporočilo: majhne količine alkohola večini zdravih odraslih ljudi običajno ne škodijo, vendar je tudi zanje v redu in normalno, če ne pijejo alkohola, svetujejo pri NIJZ.

  • Meja za zdrave odrasle moške: ne več kot dve enoti alkohola na dan – to je največ 2 dcl vina ali pol litra piva ali dve šilci žgane pijače.
  • Meja za zdrave odrasle ženske (ki niso noseče in ne dojijo): ne več kot eno enoto alkohola – to je največ 1 dcl vina ali pol steklenice piva ali eno šilce žgane pijače.

Poleg tega je pomembno še: da skrbite za ustrezno hidracijo – dovolj vode vsak dan, redno gibanje, zlasti na svežem zraku, da se sistem 'ponovno zažene' in zabuhlost izgine.

... Mastno kožo in mozolje

Zaradi rednega popivanja žleze lojnice izločajo več loja. »Zaradi sprememb v ravni hormonov in stimulacije žlez lojnic se zamašijo pore in pojavijo se težave z mozolji. Sladke pijače stanje še poslabšajo, saj sladkor stimulira žleze in spodbuja vnetja v telesu,« opozarja dr. Adlerjeva.

... Bledo kožo

Jutro po prepiti noči je jasno, da je telo izgubilo veliko tekočine – in pogled v ogledalo lahko to hitro potrdi: koža je upadla in bleda. Alkohol ima dehidracijski učinek – poleg tekočin pa telo izgubi tudi pomembne minerale.

... Gube

Alkohol hitro postara. Eden od krivcev je med drugim stranski produkt acetaldehid, ki se deloma izloča skozi kožo. Poleg tega veliko pijač vsebuje sladkor, ki reagira z beljakovinami in ustvarja napredne končne produkte glikacije. Posledično hitrejše staranje.

... Vnetja

Alkohol oslabi imunski sistem, zaradi česar se pogosteje pojavljajo vnetja. Lahko je tudi dejavnik tveganja za nastanek luskavice (ali poslabšanje že navzoče) in nevrodermatitisa. Rane in praske se celijo počasneje, ker je motena absorpcija mikrohranil v črevesju.

Preverite še:

ALI PA: Veseli december in alkohol: Kako alkohol vpliva na hujšanje in/ali pridobivanje mišične mase