Imate doma ta semena? Iz njih lahko pripravite hranljiv gel za lase! (Ki je še posebej dober za definirane kodre)

Imate doma ta semena? Iz njih lahko pripravite hranljiv gel za lase! (Ki je še posebej dober za definirane kodre) (foto: Profimedia) Profimedia
19. 8. 2022

Domač tretma, ki obljublja veliko – ste pripravljeni vložiti trud in preizkusiti?

Anita Bhagwandas, novinarka pri The Guardian, je preizkusila najnovejši trend: gel za lase, ki ga pripravite iz chia semen in tople vode.
Takšna je njena ugotovitev …
Profimedia

Chia semena so pravi superjunak med semeni – so bogat vir topnih vlaknin in zato odlična za prebavo, zagotavljajo precej beljakovin, zdravih maščob (več kot 80 odstotkov teh je omega-3 maščobnih kislin) in seveda vitaminov. Zaradi vsega tega so postala stalnica tradicionalne azteške prehrane, v zadnjih nekaj letih pa tudi pri nas priljubljeno superživilo.

Kdo bi si mislil, da bodo chia semena postala tudi glavna sestavina gela za lase, ki ga lahko pripravite sami doma. Ta naj bi bil še posebej dober za kodraste lase.  

Takšen je recept:

Potrebujete 100 g chia semen in 300 ml vode. Vodo vlijete v ponev ali v kozico, vanjo stresete chia semena in počasi segrevate. Po približno petih minutah bi morala semena postati želatinasta. 

Počakajte, da se mešanica ohladi, nato pa jo zmešajte v mešalniku in gel iztisnite skoz krpo ali čisto vrečko iz muslina. 

Čajno žličko gela vtrete v mokre lase, ki jih nato pustite, da se naravno posušijo.

Se s chia semeni raje posladkate? Potem obvezno preverite: 5 najboljših pudingov s chia semeni (ki si jih lahko privoščite tudi za zajtrk)

Izkušnja novinarke? 

Profimedia

Kot je zapisala na spletni strani The Guardian, so bili njeni kodri po uporabi gela iz chia semen videti definirani, čeprav rahlo mlahavi. 

Gel je testirala tudi čez noč, kot 'losjon za utrjevanje' skupaj z navijalkami. Kodri so sprva lepo držali, a so kasneje, ko si je lase skrtačila, padli.

Meni pa, da bi to lahko delovalo na gostejših, bolj kodrastih laseh. Če ste seveda pripravljeni vložiti trud – priprava namreč vključuje nekaj dela za ne tako veliko količino izdelka. 

Tudi to morate vedeti:
Zato vode, v kateri ste oprali ali kuhali riž, ne zlivajte v odtok!