Nekaj strategij proti vročini

18. 6. 2012

Sonce pripeka in v senci je 30 stopinj Celzija, zato naše telo potrebuje vlago, ohladitev in energijo. Če poznamo nekaj trikov, kako ostati hladni, bomo poletje lažje preživeli.

Dišavni doping

Najboljši začetek dneva je zagotovo prha z gelom za telo, ki vsebuje citruse, kot so limona, pomaranča, mandarina ali grenivka.

Hladen začetek

Za bistro glavo lahko poskrbi kar vaš šampon. Geli in šamponi, predvsem za moške, vsebujejo evkaliptus in poprovo meto ter tako poskrbijo za hladen občutek na koži in lasišču.

Vlažna meglica

Vlažilniki in termalne vode za kožo so zelo osvežujoči. Lahko jih uporabljate večkrat na dan in jih nanesete kar čez ličila. Termalni spreji za kožo so brez vonja in imajo hladilno moč. Vlažilni spreji pa imajo največkrat nežen vonj po citrusih.

Puder

Azijke prisegajo, da je najboljše sredstvo proti vročini uporaba pudra, saj puder v kamnu popije vso vlago, ko se potimo. Če se zelo potite pod pazduho ali po rokah, preprosto uporabite puder za dojenčke.

… z mlačno prho

Če vam je vroče, se nikar ne prhajte z zelo hladno vodo, saj se koža naravno začne ščititi in zato se začne greti. Raje uporabite mlačno vodo.

… s sprejem za telo

V 100-mililitrsko steklenico, ki ima nastavek za pršenje, zmešajte 5 ml eteričnega olja pomaranče, 5 ml tonika za obraz, 20 ml jojobinega olja in do vrha nalijte destilirano vodo. Sprej nanesite na kožo večkrat na dan.

… z močjo rastlin

1 žlico posušenih kopriv, kamilico in rožmarin kuhajte v 100 ml vode tako dolgo, da voda skoraj do konca izpari. Na koncu dodajte majhno žličko sadnega kisa. Pustite, da se ohladi, in nanesite na lase.

… z alojino masko v kombinaciji s kumarami

Pol kumarice naribajte, dodajte 3 žlice smetane in 2 žlici aloje. Zmes dajte v hladilnik za približno 2 uri. Masko nanesite, pustite delovati 20 minut in jo sperite z mlačno vodo.

iz Lise