Nikar ne zavrzite teh vrečk! Zelo uporabne so

Nikar ne zavrzite teh vrečk! Zelo uporabne so (foto: Profimedia) Profimedia
11. 12. 2015

Na vsem dobro znanih majhnih vrečkah, ki jih najdemo v škatlah (z novimi čevlji na primer), piše 'Vrzite stran'. A nikar ne storite tega, zelo koristno jih lahko uporabite.

V majhnih vrečkah, o katerih je govora, se nahaja silicijev dioksid ali po domače kremen. Gre za naraven mineral, ki ga predelajo v majhne kroglice in shranijo v majhne vrečke, s katerimi nato izsušujejo okolico. Odlična lastnost kremena namreč je, da lahko vsrka vlage za kar 60 odstotkov svoje teže. In čeprav ga ne smemo jesti, ga lahko zelo koristno uporabimo. Vrečice lahko:

1. Vstavite jih v torbo za fitnes ali v omarico za čevlje

Vsrkale bodo odvečno vlago, zaščitile športne čevlje in obleko. Preprečevale bodo razvoj bakterij, ki suhega okolja ne marajo. Preprečevale bodo tudi neprijeten vonj 

2. Vstavite jih v omaro z brisačami

Nekaj vrečic kremena postavite v omaro, kjer hranite brisače in preprečili boste, da se navzamejo neprijetnega vonja. 

3. Podaljšajte življenjsko dobo britvic

Tudi vi puščate britvice nekje na vlažnem? Potavite jih raje v škatlo z nekaj vrečicami kremena. Ostale bodo suhe in bile dlje časa ostre. 

4. Rešite telefon, ki se zmoči

Če ste zmočili telefon, ga razstavite, obrišite in postavite v kozarec z nekaj vrečicami kremena. Posrkal bo odvečno vlago.

5. Rešite se vlage v avtu

Imate neprestano zarošena stekla v avtomobilu? Postavite pod okna več vrečic kremena in nič več vam ne bo treba čakati, da ventilacija odrosi okna (kar lahko v nekaterih avtomobilih traja večno!). Zjutraj bodo okna enostavno odrošena. 

6. Ohranite stare fotografije

Če fotografije hranite v škatlah, sčasoma zbledijo. Tudi tu vam lahko vrečice kremena priskočijo na pomoč. Postavite jih v škatle s fotografijami in preprečite, da bi jih vlaga uničila. 

7. Postavite jih v torbico z ličili

Tako boste dlje časa ohranili kakovost ličil v prahu.

Preverite še: 6 domačih napitkov za bolj raven trebuh

Pa tudi: 15 s pesticidi najmanj obremenjenih vrst sadja in zelenjave

Poglejte še, kaj se zgodi, če damo kroglice kremena v vodo:

Ne spreglejte še, kaj lahko naredite iz starih pajkic.