Kopalno kad napolnite z vodo, dodajte sodo bikarbono, pralni prašek in boraks. Premešajte.

Nato dajte v vodo svoja čista suha oblačila, dobro premešajte, da se povsem prepojijo in jih nekaj časa namakajte. Pol ure, uro, dve … Po želji.

Če nimate kopalne kadi, pripravite mešanico v umivalniku ali podobno – le manjšo količino oblačil boste namakali, a bo ravno tako učinkovito.

In ko poberete oblačila iz vode …
@madelynrideout

I couldn’t help myself!!!! ##cleaninghack ##borax ##bakingsoda ##laundryhack ##fyp

♬ Buttercup - Jack Stauber

Kakšna pa je bila barva vaše vode?

Seveda nekatera oblačila ob vsakem pranju spustijo tudi nekaj barve, toda hitro bo jasno, ali gre le za barvo ali …

Če nimate boraksa, lahko preizkusite s katerim drugim odstranjevalcem madežev (a potem učinkovitost ni znana). Pazite tudi, da boste izbrali takšno sredstvo, ki ne reagira z ostalimi čistilnimi sredstvi.

Kako vse se še uporablja boraks

Boraks je sicer naraven ter okolju prijazen produkt, soroden sodi bikarboni, a nekoliko močnejši. Med drugim deluje kot naravno belilno sredstvo in sredstvo za dezinfekcijo, a ima zaradi svojih lastnosti veliko široko uporabo. Kot pralno sredstvo je najbolj učinkovit pri temperaturi nad 55 stopinj Celzija.

Uporablja pa se ga tudi kot fungicid, je dober zaviralec plesni, herbicid, pa tudi v kremah, losjonih in milih, denimo tistih, za odstranjevanje maščobe z rok, se ga uporablja.

Pomembno: čeprav je naraven, pazljivost pri uporabi ni odveč. Hranite ga izven dosega otrok ali živali ter nikoli v bližini hrane. Če imate občutljivo kožo, si roke po uporabi dobro izperite ali še bolje, uporabite rokavice – zaradi svojih lastnosti lahko pride do draženja kože.

Preverite še:
Ali pa: