25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Učinki aktivnosti na koži

3. 6. 2007

Koža je največji telesni organ, ki opravlja različne naloge za organizem, zato moramo zanjo skrbeti. Z aktivnostmi prežeto življenje vpliva ne samo na boljše počutje, ampak tudi na videz telesa in njenega največjega organa – kože.

Na koži se kažejo znaki utrujenosti, njen videz pa se spreminja tudi glede na naše duševno stanje. Večji pretok krvi, ki ga dosežemo že med ukvarjanjem z rekreativnimi športi, izboljša videz kože, saj so celice telesa bolje oskrbljene s kisikom in hranilnimi snovmi.

Z znojem prihajajo na površino odpadne snovi, ki se pomešajo z izločki lojnic, prahom in umazanijo v zraku. Da bi se izognili mašenju por znojnic in lojnic, se moramo redno umivati in s kože odstranjevati odpadle snovi, ki so se nabrale po vadbi.

S tem pa se izognemo tudi neprijetnim telesnim vonjavam, pri čisti in negovani koži namreč ne more prihajati do pojava razkrajanja maščobnih snovi, ki ga opravljajo bakterije. Poskrbite, da boste vsak večer, tudi če čez dan niste bili športno dejavni, z mlačno vodo in milom s površine telesa odstraniti vse nečistoče, ki so se nabrale čez dan, in ji s tem omogočili lažjo regeneracijo.

Savna za zdravje vaše kože

  • Obisk savne je kozmetiena nega za vašo kožo. Zaradi pospešenega krvnega obtoka se poveča prekrvavitev, vročina spodbudi potenje, iz telesa se izločijo odpadne snovi in očistijo kožne pore.
  • Pred vstopom v kabino se oprhajte in obrišite telo z brisačo, kapljice namreč preprečujejo potenje in naravno ohlajanje kože – suho telo se bo v vročini spotilo intenzivneje, skozi razširjene pore pa se bo s potenjem izločila umazanija in roževinasta prevleka odmrlih celic.
  • Po športni rekreaciji dajte telesu približno 20 minut časa, da se umiri, krvni obtok pa stabilizira. Po vsakem savnanju se oprhajte s hladno vodo, ki bo na vašo kožo delovala kot pomladna osvežitev, nato si privoščite dolg počitek, da se bo napetost v mišicah zmanjšala.
  • V savni vam odsvetujemo uporabo mil, saj lahko poškodujejo zaščitno plast kože. Paziti je treba tudi, da kože ne izsušimo. Če imate suho kožo, jo po določenem času namažite z vlažilnim losjonom.

  • Pitje tekočine pred obiskom savne in po njem je obvezno, saj se je iz telesa izločilo veliko vode, ki jo je treba nadomestiti.
  • Za krepitev imunskega sistema pojdite v savno večkrat na mesec, saj potenje povečuje odpornost in utrjuje vašo kožo.

Metka Pravst

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri