V&O: Lasje in prehrana

V&O: Lasje in prehrana (foto: Shutterstock) Shutterstock
1. 9. 2011

Moji lasje so krhki, brez sijaja in mi zelo izpadajo. Ali obstaja hrana, ki bi izboljšala kvaliteto mojih las, da bi bili lepši in bolj zdravi? Kakšno nego las priporočate?

Za lepe lase je pomembna izbira kakovostne nege, najbolje pa je, da jo kombiniramo z uravnoteženo prehrano. Neuravnotežena prehrana lahko povzroči pomanjkanje nekaterih vitaminov in mineralov, zato je treba zaužiti več esencialnih maščobnih kislin, vitaminov in mineralov ter popiti dovolj vode.

Ko se odločimo za spremembo prehrane, je priporočljivo izločiti kofeinske napitke, ker vežejo vodo in povzročajo dehidracijo. Neurejena prebava povzroča zastajanje toksinov v organizmu, s tem pa tudi slabši obtok in slabo preskrbljenost s hranilnimi snovmi.

Beljakovine

Glavna sestavina las je beljakovina keratin, zato je za rast in obnovo las pomembno, da vsak dan jemo hrano, bogato z beljakovinami. Te najdemo v mesu, perutnini, ribah, školjkah, jajcih in mlečnih izdelkih. Vegetarijanci lahko beljakovine zaužijejo z oreščki, polnovrednimi žiti, semeni in sojinimi izdelki.

Minerali

Tudi minerali igrajo pomembno vlogo pri zdravem videzu las. Pomanjkanje železa na primer povzroča čezmerno izpadanje las. Da boste zadostili potrebi organizma po železu, uživajte rdeče meso, jetra, rumenjak, ribe, temno zeleno zelenjavo in posušeno sadje. Mineral cink pomaga pri težavah s prhljajem. Naravni izvori cinka so jajca, školjke, žita in rjav riž.

Vitamini

Vitamini so zelo pomembni za zdrav videz kože in las. Meso, mleko, mlečni izdelki, jajca in žita so bogati z vitaminom B. Vitamin A je v zelju, brokoliju in špinači, vitamin E v oreščkih in oljih, vitamin H (biotin) v mleku, žitih in kvasu, vitamin B12 pa v neoluščenem rižu, oreščkih in jajcih. Vitamini poskrbijo, da so lasje prožni in se ne lomijo.

Več obrokov na dan

Da je prehrana uravnotežena, je priporočljivo jesti več manjših obrokov. Zajtrk je zelo pomemben, saj nam da energijo za tisti del dneva, ko smo najbolj aktivni. Zato bi moral zavzemati dobro petino hrane, ki jo pojemo na dan. Dopoldanska in popoldanska malica bi morali zavzemati po malo manj kot 10 %, kosilo kot največji obrok pa 34 % dnevne količine hrane.

Večji del hrane je torej treba pojesti v prvi polovici dneva, saj takrat potrebujemo največ energije. Prvi trije obroki, torej zajtrk, malica in kosilo, bi morali skupaj obsegati približno 70 % dnevne količine hrane, popoldanska malica in večerja pa 30 %. Energijo potrebujemo, ko smo aktivni, ne pa zvečer pred spanjem, ko se telo že umirja.

Pomembna pa ni le pravilna časovna razporeditev hrane, ampak mora vsak obrok pokriti vse skupine živil: mleko, sadje, zelenjavo, meso, škrobna živila in maščobe.

Z uravnoteženo prehrano se bodo okrepili vaši lasje in nohti, vaša polt bo bolj sijoča, pa tudi počutili se boste bolje.

Da bi imeli lepe lase, se je vsekakor treba izogibati kofeinskim napitkom, sladki pijači, sladkorju, soli, margarini in prevelikim količinam nasičenih maščobnih kislin. Rezultati spremenjene prehrane ne bodo opazni takoj, čez nekaj mesecev pa bodo spremembe vidne.

Jedilnik za lepe lase, ki ga priporočajo Fitovalovi strokovnjaki!

Značke: Fitoval