Zakaj se koža žensk poslabša med menstruacijo in kako ukrepati?

Zakaj se koža žensk poslabša med menstruacijo in kako ukrepati? (foto: Profimedia) Profimedia
9. 9. 2017

Med vsemi stranskimi učinki menstruacije ženske najtežje skrijejo izbruh aken, rdečico in neželen sijaj kože. Preverite, kaj se takrat pravzaprav dogaja in kako ukrepati.

1. teden

Začne se s prvim dnem menstruacije. Takrat so ravni estrogena nižje kot običajno, hkrati pa se zviša stopnja prostaglandina (lipidne spojine, ki deluje kot hormon) zaradi poškodb, ki jih je koža utrpela v prejšnjih obdobjih. Visoko vrednost lipidnih spojin opazite kot vnetje in druge nepravilnosti na koži. Ne vznemirite se preveč, saj bo ob koncu menstruacije estrogen spet narasel, s čimer se bodo končali tudi izbruhi.

Kako ukrepati?

Vaša koža je med menstruacijo v stanju obnavljanja, zato se izognite agresivnim izdelkom in jo očistite zjutraj ter zvečer. Poskrbite tudi za primerno vlažnost kože, da omogočite najboljše pogoje za obnavljanje. Če se zaradi visoke količine prostaglandina spopadate z rdečico, vlažilni kremi dodajte kapljico olja čajevca, ki deluje protivnetno.

2. teden

V tednu po menstruaciji vaša koža izgleda najbolje, saj ponovno narastejo ravni hormonov. Rezultat je žareča koža zaradi estrogena, ki spodbudi hidracijo in proizvodnjo kolagena. Sliši se fantastično, vendar obdobje traja le do konca tedna, ko žleze lojnice poskrbijo za neželen sijaj in zamašene pore.

Kako ukrepati?

V začetku tedna nadaljujte z običajnim čiščenjem kože, ki mu prav tako dodate vlažilno kremo. Proti koncu tedna se lahko poslužite kemičnega čiščenja na osnovi salicilne kisline. To bo pomagalo odstraniti odvečno olje in odmrle kožne celice, da bodo pore čiste.

3. teden

V tretjem tednu se začne ovulacija. Če jajčece ni oplojeno, raven estrogena drastično upade in pojavi se velika razlika med ravnmi v primerjavi s progesteronom (ženski hormon) in testosteronom (moški hormon). Takšna kombinacija povzroči povečano proizvodnjo olja, po drugi strani pa nizke koncentracije estrogena kožo naredijo suho in občutljivo. Zato ni nič čudnega, če hkrati občutite mastno in suho kožo.

Kako ukrepati?

Očistite odvečno olje z uporabo čistila s salicilno kislino vsak drugi dan. Čeprav ne izgleda, da bi koža potrebovala dodatno hidracijo zaradi mastnega sijaja, še naprej uporabljajte vlažilno kremo, da preprečite dodatno občutljivost.

4. teden

Nekaj dni vas loči od začetka nove menstruacije in takrat so izbruhi najpogostejši. Ravni hormonov pričnejo upadati, koža pa se odziva na visoke količine olja iz prejšnjih dveh tednov.

Kako ukrepati?

Tu pridejo v ospredje tudi sredstva, ki jih nanesete neposredno na prizadeta mesta. Lahko jih dobite v lekarnah in trgovinah brez recepta. Ker so tovrstna čistila za kožo bolj agresivna, hkrati ne uporabljajte tistih s salicilno kislino, ampak nežnejše izdelke. Vse skupaj zaključite z vlažilno kremo.

Preberite tudi: