Združeni smradovi

29. 4. 2004

Rešite svet pred ekološko katastrofo in se znebite svojih najhujših smradov, s katerimi "razveseljujete" svoje najbližje.

Ti smrdiš, jaz smrdim, vsi mi občasno malce posmrdevamo in to nam gre seveda grozno na živce. Kdo se lahko pohvali, da si pred odhodom na zmenek ni nikoli v življenju povohal podpazduh?

Odpor do neprijetnih vonjav nam je prirojen, saj je navadno to vonj razkrajanja in gnitja, kar naj bi pračloveku preprečevalo, da bi se lotil glodanja napol gnilega vepra ali že dobro usmrajenega praptiča.

Danes na leto porabimo nekaj deset tisoč tolarjev, da se znebimo svojega biološkega vonja in da prepričamo bejbiko na drugi strani lokala, da je minilo že kar nekaj let, odkar smo se tudi moški civilizirali. A kaj storiti, kadar vas deodoranti pustijo na cedilu? In kaj, če vas je premamila televizijska reklama in ste kupili deodorant, ki sploh ne deluje tako, kot vas z zaslona prepričuje nasmejani lepotec? Izbrali smo nekaj najpogostejših situacij, ki vas lahko spravijo v zadrego, in zanje skušali najti rešitve, kako najhitreje rešiti položaj.

Zadah iz ust vam bo pokvaril razgovor za službo

>Naredi-si-sam deodorant: Paketek soli. Stresite sol v kozarec s toplo vodo in približno 30 sekund splakujte usta. Bakterije, ki povzročajo smrad v ustih, zelo dobro uspevajo v rahlo kislem okolju, ki ga sol nevtralizira. Nimate pri roki soli? Nič ne de. Spirajte usta z navadno vodo. Nekaj bakterij boste odplaknili tudi brez soli.

>Izognite se smradu: Ko spirate usta s slano vodo, je nekaj tudi pogrgrajte, saj se bakterije zadržujejo tudi globlje v ustih, predvsem na zadnjem delu jezika. Najbolje bo, če si boste nabavili posebno ščetko za čiščenje jezika in usta spirali z anibakterijsko zobno tekočino.

Maček in smrad na ponedeljkovo jutro

Naredi-si-sam deodorant: Rožnata grenivka.

Spijte dva kozarca soka rožnatih grenivk. Ta sadež pospeši delovanje encimov v jetrih, da hitreje razgrajujejo alkohol, nakopičen v organizmu. Tako bo smrad po alkoholu in napol predelanem alkoholu hitreje izločen iz telesa.

Izognite se smradu: Znanstveniki sicer ne vedo točno zakaj, a zdi se, da imajo temnejše alkoholne pijače močnejši vonj po alkoholu, zato ima tudi pivec po njih veliko bolj ogaben zadah od sotrpina, ki loka svetle pijače.

Nervoza pred sestankom vas obliva z znojem

Naredi-si-sam deodorant: Moški WC.

Zgrabite dve papirnati brisači in na vsako kanite nekaj mila. Eno zmočite in si toliko umijte podpazduhe, da ne bodo več zaudarjale. Z drugo, suho brisačo z milom pa si jih namažite, da boste za silo zdržali do konca sestanka brez posmrdevanja.

Izognite se smradu: Umijte se z antibakterij-skim milom in uporabite deodorant, ki vsebuje aluminijev klorid. Ta snov ustvari majhne čepke na žlezah znojnicah in za nekaj časa prepreči ali zmanjša znojenje.

Ravnokar ste čistili ribo

Naredi-si-sam deodorant: Sveža limona.

Prerežite svežo limono na polovico in si natrite dlani z limoninim sokom. Postopek ponovite vsaj trikrat in vmes vsakokrat temeljito sperite roke pod tekočo vodo, ki naj bo toliko vroča, kot jo lahko prenesete.

Izognite se smradu: Privoščite si razkošje in investirajte 300 tolarjev v nakup kuhinjskih gumijastih rokavic.

Smrdljive nogavice na prvem zmenku, ki obeta

Naredi-si-sam deodorant: Losjon po britju.

Poskrbite za to, da večer končata pri vas doma. Opravičite se in smuknite v kopalnico, še preden se sezujete. Notranjost čevljev na hitro zdrgnite z losjonom za po britju. Navadno krivec za smrdljive noge niso stopala sama, temveč čevlji.

Izognite se smradu: Nabavite čevlje s posebnimi vložki ali pa notranjost čevljev nekajkrat na teden posujte s pudrom, ki preprečuje nastanek glivic in bakterij.

Smrdite kot na pol pokajen čik

Naredi-si-sam deodorant: Vroč zrak.

V moškem WC-ju se postavite k električnemu sušilniku za roke. Vroč zrak okrog vas bo pospešil izhlapevanje molekul dima, ki so se ujele v vaša oblačila. Enako storite s suknjičem. Če ste zares temeljito prekajeni, potisnite pod sušilnik tudi glavo.

Izognite se smradu: Na oddelku s čistili poiščite posebno pršilo za oblačila, ki v trenutku odstrani smrad cigaretnega dima. Navadno je dovolj majhen, da ga lahko nosite s seboj v torbi ali avtomobilu.

Vaša srajca diši po ženski, ki ni vaša žena

Naredi-si-sam deodorant: Sušilnik za perilo.

Za pranje, centrifugiranje in sušenje ni časa, zato na hitro zbašite srajco v sušilnik skupaj s krpo, ki ste jo namočili v mehčalec s prijetnim vonjem in stisnili, da ne bo preveč mokra. Naravnajte sušilnik na dve minuti in srajca bo spet sveža kot zjutraj, ko ste jo vzeli iz omare.

Izognite se smradu: Nehajte že končno iz sebe delati norca.

Tako vas napenja, da bi vaši vetrovi še dihurja pokončali

Naredi-si-sam deodorant: Svež zrak. Hitro!

V pisarni na široko odprite okno ali vrata, da prepih potegne smrad s seboj. V avtomobilu pa odprite obe sprednji okni. Če boste odprli vsa štiri, se smrdljivi zrak zaradi vrtinčenja ne bo s svojega mesta premaknil niti za centimeter.

Izognite se smradu: Jejte manj hrane, za katero veste, da vas napenja. Prehrani dodajte več jogurta kot doslej. Aktivne kulture v njem bodo iz telesa hitreje odstranile bakterije, ki povzročajo nastanek neprijetnih plinov.

Daniel Družeta