Zeliščna voda za umivanje obraza

Zeliščna voda za umivanje obraza (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
11. 3. 2016

Kronična izsušenost, nenehno pojavljanje mozoljev, izpuščaji, koža z mastnimi in izsušenimi predeli – na vse to lahko gledamo kot na nevšečnost, lahko pa koža postane zemljevid stanja, v katerem je naše celotno telo.

Dejstvo je, da zgolj s kozmetičnim izdelki ne bomo rešili težav s kožo. Koži se moramo naučiti prisluhniti, vsak dan poskrbeti za dovolj tekočine, kakovostno hrano in rekreacijo, pa bo kar najbolj optimalna.

Suha koža, mastna koža in mozolji - zakaj?

Suha koža je znak kronične žeje. Dnevni količini dveh litrov prištejte še 2 dcl za vsako skodelico kave, ki jo spijete. Bodite pozorni na to, da izsušeno telo včasih lažje kot vodo sprejme izotonične pijače.

Če pa popijete dovolj tekočine in imate še vedno izsušeno kožo, so lahko šibke vaše ledvice. Spremljevalni znaki so bolečine v ramenih, križu in po celem hrbtu.

Mastna koža je znak, da se telo čisti. Naredite poskus. Pred kosilom kožo temeljito umijte in do tri ure po kosilu opazujte, kaj se dogaja z njo. Sami preizkusite, kako se vam obnese izločevanje določene vrste hrane, saj za vsak organizem deluje nekaj drugega.

In mozolji? Ti nam dajejo signal, da mora telo nekatere snovi izločiti skozi kožo.

Mozolji na bradi. Mozoljček ali dva na bradi v času pred menstruacijo je znamenje normalnega stanja, če pa je vaša brada še po 25. letu nenehno posuta z njimi, bi morda veljalo razmisliti o hormonskem neravnovesju.

Razlog je lahko tudi zelo preprost – spremeniti morate nekaj v svoji prehrani.

Zeliščna voda za umivanje obraza

Potrebujete posušena zelišča iz družine ustnatic:

  • bazilika,
  • timijan,
  • origano,
  • rožmarin,
  • sivka idr.

Priprava:

V 2 dcl vrele vode namočite ščepec ali dva posušenih zelišč ter po desetih minutah precedite. Z ohlajeno zeliščno vodo si umijete obraz dvakrat na dan (mešanico pripravite vsakič svežo).

Ostanek zeliščne vode (čaja) popijte, saj čiščenje deluje tako od zunaj kot od znotraj.

Če je koža zares mastna in mozoljasta, vodi enkrat na dan dodajte še žličko soli.

Več v članku: Znate prisluhniti svoji koži?