Nega suhe in razpokane kože na stopalih

Nega suhe in razpokane kože na stopalih (foto: Profimedia) Profimedia
15. 10. 2013

Tisočletja nazaj smo ljudje bosi tekali po mehkih travnikih in zemlji. Danes smo skoraj ves dan v stiku s trdimi tlemi, ženske pa stopala vse prevečkrat stiskamo v ozke čevlje. Poleg tega čevlji in nogavice preprečujejo naravno odvajanje vlage in onemogočajo zračenje preznojenih nog. Pomislite, kako se ob tem počutijo vaše noge.

Razvajajte svoje noge

Prvi korak pri negi stopal je piling.

Skodelico grobo mlete morske soli zmešajte z olivnim ali avokadovim oljem. Z mešanico dobro podrgnite navlažena stopala. Posebno pozornost namenite zadebeljenim predelom; peti in robu stopal.

Zmehčana stopala nato na debelo namažite z masko iz aloe vere.

Zmešajte 100 ml gela aloe vere z desetimi kapljicami eteričnega olja sivke ali vrtnice. Stopala popolnoma in na debelo namažite ter pustite, da maska učinkuje deset minut. Splaknite jo z mlačno vodo.

Aloe vera hrani in mehča kožo, pomiri drobne ranice in boleče predele, sivkino olje pa preprečuje nastanek neprijetnih vonjav.

Nega suhe in razpokane kože

Razpokana stopala so primerno gojišče za glivice. Suha koža je namreč dovzetnejša za različne infekcije. Po vsakem umivanju namažite noge z negovalnim losjonom ali kremo, ki koži vrača vlago.

Mentol na primer širi krvne žile in hladi pekoča stopala. Za zgladitev otrdele in poškodovane kože uporabite pilo ali kamen, poroženele celice kože na nogah pa lahko odstranite tudi s piling kremo.

Privoščite si blažilno in osvežilno kopel, ki vsebuje naravne snovi: rastlinske izvlečke, eterična olja, kopalne soli.

Hrapave pete lahko v enem tednu pozdravite tudi s posebnimi kremami. Sredstva z ureo in hialuronsko kislino uporabljajte dolgoročno in koža bo tako tudi dolgo ostala gladka.

Proti trdi koži pomaga tudi nožna kopel: v toplo vodo kanite nekaj tekočega mila. Po približno 20-minutni kopeli obrišite noge in trde predele zdrgnite s plovcem.

Kurje oko

Kurje oko lahko odstranite z obliži ali mazili na osnovi acetilsalicilne kisline. Vendar pa ob večjih težavah, povezanih s kurjimi očesi in bradavicami, obiščite zdravnika, da vam predpiše zdravljenje z antibiotikom ali celo odstranitev s kirurškim posegom.

Nikakor pa se sami ne spravljajte nad kurje oko z iglami, škarjami ali noži, ker boste povzročili le vnetje in še večjo bolečino, težave pa ne boste rešili.

Poskrbite za primerno obutev

Zdravniki pravijo, da je za nastanek večkrat kriva neprimerna obutev, zato razmislite o njeni menjavi za takšno, ki je narejena iz naravnih materialov in zelo dobro diha. Poleg tega znošene pete povečajo pritisk na petno kost in tako povzročijo nastanek zadebeljenosti pete.

Če se podplati in pete vaših čevljev obrabijo neenakomerno, razmislite o ortopedskih vložkih, ki bodo razbremenili določene točke vaših stopal in prerazporedili pritisk na pravilna mesta.