4 legende med slovenskimi Grand hoteli

4 legende med slovenskimi Grand hoteli (foto: Nina Kranjec) Nina Kranjec
27. 6. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Grand hoteli so luksuzni hoteli, ki so jih gradili ob koncu 19. in začetku 20. stoletja, po navadi v mestih ob železniških postajah ali pristanišču ter v priljubljenih turističnih krajih.

Kempinski Palace Portorož

Grand hotel je običajno velika stavba, zgrajena v klasičnem zgodovinskem stilu. Tudi pri nas so v tistih časih zrasli hoteli, ki so bili znani daleč naokoli. Poglejmo lepotce, ki še danes čakajo na eminentne goste.

Portorož je bil z državnim zakonom ministrstva za notranje zadeve 25. julija 1897 razglašen za zdraviliški kraj. Istega leta so na mestu današnjega hotela zgradili stavbo Beli Križ, v kateri je bilo zdravilišče za oficirje. Leta 1909 je delniška družba Portorose začela graditi hotel Palace. Načrt za novi hotel, ki je primer neoklasicistične arhitekture, z vplivi dunajske secesije in italijanske gradnje, je izdelal furlanski, a  na Dunaju delujoči arhitekt Johann Eustacchio, zgradilo pa ga je tržaško gradbeno podjetje Bruna & Depaoli.

Hotel so odprli leta 1910 in  je veljal za turistični objekt najvišje kategorije ter je bil takoj za slovitim hotelom Excelsior v Benetkah najlepši in največji hotel na Jadranu. Hotel je danes del luksuzne hotelske verige Kempinski ter ima 181 sob in apartmajev, predsedniški apartma pa meri kar 230 kvadratnih metrov.
 
Znani gostje, ki jih je gostil Palace: režiser Orson Welles, šahovski velemojster Bobby Fisher, igralec Yul Brynner, pevca Rita Pavone in Adriano Celentano ...

Grand hotel Union, Ljubljana

Hotel so začeli graditi leta 1904, po načrtih znanega hrvaško-madžarskega arhitekta Josipa Vancaša, ki je samo v Sarajevu postavil več kot 200 stavb, v Ljubljani sta njegovi še Ljudska posojilnica nasproti hotela ter Mestna hranilnica na Čopovi. Grand hotel Union je bil zgrajen v neverjetnih 18 mesecih, otvoritvena slovesnost pa je trajala kar sedem dni.

Secesijska stavba ima štiri nivoje, obe krili povezuje vogalni stolp s kupolami. Glavna fasada sledi klasičnim kompozicijskim načelom in jo krasijo rastlinski motivi. Ob odprtju je imel 87 sob, salone, veliko koncertno dvorano z jekleno streho, restavracije, kavarno, vinsko klet, kegljišče, električno razsvetljavo, dvigalo, centralno ogrevanje, vrt in hleve za konje (pozneje garaža). Danes ima Grand hotel Union Executive 173 standardnih in zgodovinskih hotelskih sob, 5 apartmajev ter 16 hotelskih stanovanj. Je največji hotelski konferenčni center v Ljubljani, saj ima 21 konferenčnih dvoran in salonov, ki sprejmejo od 10 do 850 udeležencev.

Znani gostje, ki jih je gostil Union: predsednik Bill Clinton, tibetanski duhovni vodja dalajlama, britanska kraljica Elizabeta II., trenutno vroči turški zvezdnik Burak Özçivit.

Grand hotel Toplice, Bled

Prvi hotel, poimenovan Luisenbad, je na tem mestu zrastel leta 1850, lastnik pa je bil poštni ravnatelj Hoffmann iz Ljubljane. Grof Camill Aichelberg je stavbo leta 1875 močno povečal in obnovil. V tem obdobju je bila zgrajena čolnarna ter depandansa Schweizerhaus (danes Trst). Nato ga je leta 1889 kupil Gustav Valtrini, kuhar pri prejšnjem lastniku. Z ženo sta vanj veliko vložila in ga uredila. Poznana sta bila predvsem po odlični kuhinji.

Po 1. svetovni vojni je hotelsko stavbo kupila domačinka Jula Molnar iz znane blejske družine Vovk. Hotel je doživel razcvet ter bil leta 1931 temeljito prenovljen in moderniziran, dobil pa je tudi novo ime Grand hotel Toplice. Po 2. svetovni vojni je bil hotel nacionaliziran, od leta 2007 pa deluje v okviru podjetja Sava hoteli Bled, d. d.

Znani gostje, ki jih je gostil Grand hotel Toplice: sekretar OZN Ban Ki Mun, nacist Herman Göring, čilski pesnik Pablo Neruda, pisatelj Arthur Miller, glasbenik Paul McCartney, šahovski velemojster Gary Kasparov, slovenski zet Donald Trump, igralka Andie MacDowell ...

Grand hotel Rogaška

Začetek razvoja zdravilišča označuje leto 1676, ko je bilo ob vrelcu postavljeno prvo gostišče. Prvi zdraviliški dom so zgradili leta 1813. Takrat je ob vrelcu Tempel že nastajala temeljna urbanistična mreža pozneje zgrajenih objektov. Izjemna urbanistična zasnova zdraviliškega kompleksa v Rogaški Slatini predstavlja široko klasicistično parkovno os, obzidano s palačami ter Templjem.

Najbolj znan od vseh stavb je nekoč Zdraviliški dom, danes Grand hotel Rogaška, ki je bil zgrajen leta 1912. Grand hotel  je popoln primer brezčasne arhitekture. S 194 zgodovinskimi sobami popeljemo goste nazaj v obdobje princese Sissi (Elizabeta Bavarska), Franca Jožefa in navdušujočih večernih koncertov, ki jih je izvajal pianist Liszt. V Rogaški izstopa še Hotel Aleksander, nekoč Hotel Soča.