FOTO: Anglesey - valižanski biser, ki ponuja veliko lepega in zanimivega

FOTO: Anglesey - valižanski biser, ki ponuja veliko lepega in zanimivega (foto: Shutterstock) Shutterstock
26. 8. 2018 Vir: Jana

Ste že slišali za Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch? Tako se imenuje vas na valižanskem otoku Angleseyju, ki ponuja veliko lepega in zanimivega.

O otoku

Anglesey ali valižansko Ynys Môn je otok ob severozahodni obali Walesa. S površino 715 km2 je največji valižanski otok in peti največji med vsemi, ki obdajajo Veliko Britanijo. Je tudi največji in najbolj naseljen otok v Irskem morju s približno 70 tisoč prebivalci.

Otok s kopnim povezujeta dva mostova, ki se raztezata čez ožino Menai:

 • viseči most Menai, ki ga je zasnoval Thomas Telford leta 1826, in
 • most Britannia.

Skoraj tri četrtine prebivalcev Angleseyja govori valižanščino. Otok je pravi kraj za tiste, ki imajo radi jadranje, ribištvo, kolesarjenje, hojo, deskanje in smučanje na vodi.

Zgodovina

Na Angleseyju so številni megalitski spomeniki in menhirji, ki dokazujejo prisotnost človeka v prazgodovini.

V bližini enega od 28 kromlehov, ki stojijo na vzvišenih krajih s pogledom na morje, stoji podeželski dvorec Plas Newydd.

Zgodovinsko gledano, je Anglesey že dolgo povezan z druidi. V 60. letih 1. stoletja se je rimski general Gaj Svetonij Paulin odločil prekiniti moč keltskih druidov, napadel otok s kontingentom Batavijcev in uničil svetišče in svete nasade. Novice o uporu keltske kraljice Boadiceje takoj po zmagi so povzročile, da je svojo vojsko umaknil, preden je utrdil zasedbo.

Reke in jezera

Na otoku je nekaj naravnih jezer, kot je llyn Llywenan, največje naravno jezero, llyn Coron in Cors Cerrig y Daran, rek je malo in so majhne. Imajo dve veliki zajezitvi za oskrbo z vodo, ki ju upravlja Dŵr Cymru Welsh Water. To sta llyn Alaw na severu otoka in llyn Cefni v središču otoka, ki se napajata v povirju Afon Cefni.

Podnebje je vlažno (čeprav precej manj kot v sosednjem hribovitem Gwyneddu) in na splošno blago, saj nanj vpliva Zalivski tok. Zemlja je različne kakovosti in je bila bolj rodovitna v preteklosti. Anglesey je dom najsevernejših oljčnih nasadov v Evropi in najbrž na svetu.

Naravne lepote

Skoraj celotna obala Angleseyja, dolga 201 km, je od leta 1967 zaščitena kot območje izjemne naravne lepote (Area of Outstanding Natural Beauty – AONB). Zaščita zajema tudi hribovje Holyhead in Mynydd Bodafon. Precejšnja območja, ki jih varuje AONB, segajo v zaledje obale.

AONB je veliko približno 221 km2 ali skoraj eno tretjino otoka in je največje v Walesu. V zaščitenih habitatih živijo različne divje živali, kot sta zalivska pliskavka in travniški postavnež. AONB ščiti tri dele odprte, nerazvite obale, ki so označene kot Heritage Coast. Ta oznaka dopolnjuje AONB in zajema okoli 50 km obale.

Zanimivosti

Rhosneigr je znan po plažah. Svetilnik Skerries stoji na koncu nizkega potopljenega zemljišča severovzhodno od Holyheada.

 • Lahko si ogledate mlin na veter v Llanddeusantu,
 • otok zaljubljencev Ynys Llanddwyn,
 • morski akvarij v bližini Dwyrana,
 • cerkev v morju na Cribinauu,
 • Stone Science ob Pentraeth – potovanje po obdobju, dolgem 650 milijonov let,
 • sedež kralja Arturja v bližini Beaumarisa,
 • samostan Penmon in golobnjak,
 • mesto in grad Beaumaris,
 • Red Wharf Bay,
 • Benllech,
 • Llanddona in druge plaže,
 • Cemlyn Bay z laguno,
 • Malltraeth, center za ptice in
 • dom umetnika Charlesa Tunnicliffa,
 • ter svetilnik Swtan.

Llanfair…gogogoch

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch je vas na otoku ob ožini Menai. Znana je po najdaljšem uradno priznanem krajevnem imenu v Združenem kraljestvu in enem najdaljših imen na svetu sploh, saj v angleščini šteje 58 črk, v valižanščini pa 51.

V prevodu pomeni 'cerkev sv. Marije v votlini bele leske pri vrtinčastih brzicah in cerkev sv. Tysilia pri rdeči jami'.

Na cestnih oznakah je kraj označen kot Llanfairpwllgwyngyll, lokalno je znan tudi kot Llanfairpwll in Llanfair. Da se loči od drugih valižanskih krajev, ki vsebujejo Llanfair, najkrajšo izvedenko imena zapisujejo kot Llanfair PG.

Besedilo: Jasna Milinković

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri