Avignon: Mesto zgodovine, umetnosti in papežev

23. 3. 2011

Mesto zgodovine in mesto gledališč, brez dvoma vas Avignon ne bo pustil ravnodušnih. Arhitekturo je zaznamovala njegova papeška preteklost. S spoštovanjem boste vstopili skozi ena od sedmih mestnih vrat in raziskovali njegovo neverjetno dediščino.

Vzemite si čas in vandrajte po ulicah Avignona. Antične ulice, dvorišča zasebnih palač, prenovljena pročelja – vse to vas bo popolnoma očaralo. Ena najbolj elegantnih ulic je Rue Joseph Vernet, ki vas pripelje do muzejev Calvet in Requien. Povzpnite se na zvonik Rocher des Doms, od koder je čudovit razgled na reko Rhone. Takoj boste razumeli, zakaj je bil Avignon od nekdaj tako pomemben za vso dolino.

Minute za zgodovino

Od leta 1309 do 1377 je bil v Avignonu sedež papežev v izgnanstvu. Od leta 1995 je pod naslovom Zgodovinsko središče Avignona: Papeška palača, škofijska skupnost in Avignonski most na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine.

Ozemlje Avignona je bilo naseljeno že zelo zgodaj, ustanovilo naj bi ga keltsko pleme Cavari. Pod Rimljani je bil Avenio eno izmed najbolj cvetočih mest rimske province Galija Narbonensis. Močno poškodovan ob vdorih barbarov v 5. stoletju je pozneje pripadal več ljudstvom. Leta 737 so ga zaradi sodelovanja s Saraceni uničili Franki.

Od 9. marca 1309 do 13. januarja 1377, v času, ko je bilo ozemlje pod kraljem iz Sicilije, je bil tu sedež papežev v izgnanstvu. V mestu se je zvrstilo kar sedem papežev – Klemen V., Janez XXII., Benedikt XII., Klemen VI., Inocenc VI., Urban V. in Gregor XI.

Znamenitosti

Katedrala Notre-Dame des Doms je bila zgrajena v 12. stoletju v stilu romanike s poznejšimi gotskimi dodatki in freskami sienske šole iz 14. stoletja.

Papeška palača je sklop poslopij iz časa papeškega izgnanstva v Avignonu, zgrajena je bila v letih od 1316 do 1370, in sicer v gotskem stilu.

Avignon obkrožajo okopi, prav tako zgrajeni v 14. stoletju, ki so med najlepšimi obstoječimi primerki srednjeveških utrdb.

Avignonski most čez reko Rono Pont Saint-Bénezet je bil zgrajen v letih 1171 do 1185.

Lisin nasvet: Vstopnico za most in papeško palačo je pametno kupiti pri mostu, in to v kompletu. Prihranili boste čas in denar, saj je gneča pred papeško palačo vedno velika.