Čudovita jesen v italijanski Sieni

Čudovita jesen v italijanski Sieni (foto: Tina Lucu) Tina Lucu
26. 11. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Siena je brez dvoma eno najbolj očarljivih srednjeveških mest v Evropi. Središče mesta je čudoviti trg Piazza del Campo, na katerem organizirajo Palio, najznamenitejšo in eno najbolj obiskanih prireditev v Italiji, ki jo domačini jemljejo zelo resno.

Zgodovina

Ustanovitelj Siene naj bi bil Senius, sin Rema, zato je v mestu veliko kipov volkulje, ki je dojila znamenita brata. V 13. stoletju je Siena zaradi svojega bogastva spadala med vodilna evropska mesta. A leta 1348 je mesto prizadel udarec, od katerega si ni nikoli več povsem opomogla. Epidemija kuge je pomorila tri četrtine mestnega prebivalstva.

Na političnem področju se je Siena spopadala z vrsto papeških, cesarskih in avtokratskih vladarjev. Hudo je tudi porazila Firence, a se je pozneje morala ukloniti premoči velike vojvodine Toskane.

Trg Piazza del Campo

Trg Piazza del Campo leži v središču mesta, na mestu nekdanjega rimskega foruma. Rezultat srednjeveškega obnavljanja v času vlade sveta deveterice je pahljačasto oblikovan opečnat tlak, ki je razdeljen na devet odsekov. Nagib in vodnjak na trgu, Fonte Gaia iz 19. stoletja (kopija izvirnega vodnjaka iz 15. stoletja, delo Jacopa della Quercia), nista le dekorativna, temveč sta del mestnega vodovoda. Center mesta je pod zaščito UNESCA.

Palio v Sieni (italijansko: Palio delle contrade)

... je svetovno znan in najbolj obiskan palio v Italiji, tradicionalna konjska dirka, ki se odvija v Sieni dvakrat letno, 2. julija in 16. avgusta. Dirka ima svoje korenine in pravila še iz srednjega veka, v njej pa se za trak (italijansko: palio) pomeri deset jezdecev, ki zastopajo eno od posameznih kontrad ali mestnih četrti. Te imajo svoje ime, grb in himno še iz obdobja srednjeveških vojaških organizacij.