Katastrofa v dalmatinskem mestu: smrad in izliv fekalij pokvaril počitnice mnogim

14. 9. 2023
Deli
Katastrofa v dalmatinskem mestu: smrad in izliv fekalij pokvaril počitnice mnogim (foto: Profimedia)
Profimedia

Si predstavljate, da vam težko pričakovane počitnice v Dalmaciji pokvari močan smrad po fekalijah? Nekaterim turistom se je zgodilo prav to. 

Redni obiskovalci Hrvaške bodo verjetno prikimali ob tem, da se vsako leto zgodi kaj novega, kar malce priskuti počitnice na morju: včasih je potrebno plačati nore cene ležalnikov, drugič plačate vrtoglave kazni za puščanje brisač na plaži, ali pa rezervirate apartma, ki ne obstaja oz. se zapletete v spletne prevare. No, tokrat je obiskovalce Gradca presenetil vonj po fekalijah, in to ne prvič. 

Zakaj se v Gradcu kopajo v fekalijah?

Ste v zadnjih 15 letih kdaj počitnikovali v Gradcu? Potem ste morda eden tistih, ki jim je prav tako izliv fekalij in odvraten vonj pokvaril zaslužen dopust. Po poročanju portala Slobodna Dalmacija, v Gradcu vsakokrat ob močnem nalivu iz zbiralnika, v katerega je speljana lokalna kanalizacija, iztekajo fekalije.

Prav to se je zgodilo kakšen teden nazaj ob močnem dežju, ko so turisti v apartmajskih naseljih začeli vonjati neznosen smrad. Verjetno si niso predstavljali, kakšen je vzrok tega vonja, na robu živcev pa so tudi gostitelji in domačini. Joško Grljušić je za prej omenjeni portal povedal, da na njegovem ozemlju stoji zbiralnik, na katerega je priključena tudi meteorna cev, kar pomeni, da se že več let borijo z izlivi in vonjem fekalij, o čemer so obvestili tudi pristojne organe. Vendar je bil trud zaman, saj slednji zatrjujejo, da je zbiralnik v pristojnosti podjetja Izvor Ploče, zato naj bi problem naslovili nanje. 

Turisti so zgroženi nad toaletnim papirjem in izločki, ki se kot slap izlivajo iz zbiralnika. O težavi je bila obveščena tudi občina, ki pravi, da s tem nima nič, saj je za vse skupaj odgovorno komunalno podjetje. 

Delavci iz komunalnega podjetja pa so sporočili, da bo vsaj delno vonj po fekalijah vedno prisoten, saj je sistem pod pritiskom, vendar bi ga lahko z menjavo tesnila precej omilili, kar bi domačinom omogočilo normalnejše življenje. 

Celotna situacija je zagotovo priskutila dopustovanje na Hrvaškem marsikateremu turistu, ki se vsaj v to mesto ne bo več vrnil. A počitnice trajajo le kakšen teden ali dva, domačini pa se s težavo srečujejo ob vsakem dežju, zato jih najbolj zanima, kdaj se bo sanacija začela in ne prelaganje odgovornosti. 

Vir: https://slobodnadalmacija.hr/

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Strokovnjakinja pojasnjuje: So živila na naših policah sploh varna?

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren