Eno najstarejših zdraviliških mest v Evropi

Eno najstarejših zdraviliških mest v Evropi (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
30. 5. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Wiesbaden je glavno mesto dežele Hessen v osrednji Nemčiji. 

Leži na desnem (severnem) bregu reke Ren. V bližini, na nasprotnem bregu, je mesto Mainz, 30 kilometrov vzhodno je Frankfurt ob Majni. Wiesbaden je eno od najstarejših zdraviliških mest v Evropi. Njegovo ime pomeni 'kopel na travnikih' kar se navezuje na njegove znane vroče, termalne vrelce. Prav tako je mednarodno znan po svoji arhitekturi in podnebju – imenuje se tudi Nica na severu.

Wiesbaden je zeleno mesto v osrčju območja Ren-Main, gospodarskega in kulturnega središča, in je deseto najbogatejše v Nemčiji. Mesto ni prijetno le za domačine, odgovorni se potrudijo tudi za turiste, ki si po sproščujočih kopelih lahko ogledajo številne vrhunske gledališke in glasbene prireditve.

Caligari Film Bühne

Je zelo poseben občinski kino v Wiesbadnu. V edinstvenem vzdušju prenovljenega Ufa-Filmpalasta lahko najdete odličen program s poudarkom na klasičnih in kultnih filmih ter umetniških produkcijah. Redno se predstavljajo dokumentarni in kratki filmi. Vsako soboto in nedeljo se v popoldanskem času prikazujejo otroški filmi.

Museum Wiesbaden

Ljubitelji umetnosti, ki so naklonjeni ekspresionizmu, morajo obiskati muzej Wiesbadna. Z 90 deli ruskega slikarja Alekseja von Jawlenskega ima ta muzej najpomembnejšo zbirko njegovih del v Evropi. V muzeju bodo 29. junija predstavili kolekcijo Ferdinanda Wolfganga Neesseja, ki je ena najpomembnejših evropskih zasebnih zbirk art nouveaua in simbolizma.

Zbirko, ki obsega okoli 700 predmetov, odlikujeta izjemna kakovost del in izjemen umetnostno-zgodovinski pomen. Pohištvo, steklo, keramika, svetilke, slike in srebro se tukaj združujejo, da ustvarijo celovito umetniško delo.

Hessian State Theatre

Hessijsko državno gledališče Wiesbaden pod vodstvom Uweja Erica Laufenberga je eno najuspešnejših gledališč v nemškem jeziku. Podjetje, ki ponuja pet programov uspešnosti, je po statističnih podatkih o udeležbi na šestem mestu v Nemčiji.

Kurhaus

Stavba Kurhaus je arhitekturna točka razvoja mesta Kurbad ali spa. Leta 1907 je cesar Wilhelm II. uradno odprl Kurhaus. Danes je zgodovinska Kurhaus, opremljena z najnovejšo tehnologijo, center za kongrese in srečanja, razstave in kulturne dogodke.

Warmer Damm park

Park Warmer Damm je priljubljen zaradi svoje osrednje lokacije v središču mesta. V osrčju zelene oaze, ki je večja od 4,5 hektarja in je bila zasnovana med letoma 1859 in 1860 kot krajinski park, je velik ribnik, ki privablja veliko vodnih ptic. Warmer Damm, kot ga običajno imenujejo prebivalci Wiesbadna, meji na zgodovinske mestne hiše in podeželske dvorce, od katerih so nekatere stare skoraj 200 let. V parku si lahko obiskovalci ogledajo tako moderne skulpture kot tudi spomenik Wilhelmu I. in zgodovinske dele rimskega templja. "Topli ribnik", ki je obstajal do leta 1805, je bil uporabljen na različne načine, med drugim kot konjska kopel.

Rhein Main Congress Center 

Rhein Main Congress Center Wiesbaden je v središču mesta, le 10 minut hoje od glavne železniške postaje in 30 minut vožnje od letališča Frankfurt. To je temeljni del poslovnega življenja v Wiesbadnu in je bistveno prispeval k nastanku mesta kot konvencijske lokacije. Cilj novega kompleksa je postati vodilni regionalni in nacionalni dogodek v MICE sektorju (srečanja, spodbude, kongresi in dogodki).

Besedilo in fotografije: Helena Kermelj