Frohnleiten, malo mestece ob Muri

Frohnleiten, malo mestece ob Muri (foto: Tom Lamm) Tom Lamm
12. 11. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Za majhno mestece Frohnleiten ob Muri, v bližini Gradca na avstrijskem Štajerskem, lahko iz prve rečemo, da je kot iz škatlice, saj je tam vse na svojem mestu. 

Krajanom iz okoliških krajev in obiskovalcem ponuja bogato kulturno življenje in kakovostno zdravljenje z dobrimi strokovnjaki za ortopedsko rehabilitacijo, urejeno staro mestno središče, romantičen Ljudski park ob Muri … Žal ali na srečo mestece nima turistične infrastrukture, tako bolj ali manj gosti turiste za en dan, po drugi strani pa ostaja zatočišče tistim, ki si želijo mir in romantično 'popotovanje' v minule čase. Se pa mestece ob posebnih priložnostih, kot so koncerti, festivali in sejmi na glavnem trgu v starem mestnem jedru, ne brani vrveža.

Še zelo mlad kuhar Beef Bara je odkril svoj način priprave mesa za burgerje. Sprva meso paca v slani vodi, nato 48 ur dimi na žaru in nato nareže na zelo tenke koščke, ki jih popraži v ponvi na štedilniku na drva.

Družina Fleck je začela načrtovati in izdelovati pivovarske kotle in posode za piva, nato so se domislili,, da bi lahko začeli tudi sami variti različna kraft piva Flecks. Še posebej se potrudijo s predstavitvijo postopka varjenja piva, ki je zelo zabavna. Za zabavno plat predstavitve je še najbolj zaslužen zet, ki se je vsega domislil in izvaja celovit performans z glasbo, plesom, nagovori. Prevzel je tudi priimek družine Fleck … Pravzaprav pa se vse skupaj prične še pred vhodom v pivovarno, kjer so postavljene umetniške inštalacije, ki obiskovalce na zabaven in nenavaden način vpeljejo v svet piva.

V zadnjih desetletjih je Frohnleiten veliko vlagal v infrastrukturo in gospodarski razvoj. Med naj projekte spadajo elektrarna na Muri Rabenstein, izgradnja ultra modernega odlagališča pri Dürrnbergu v Frohnleitenu in prenova centra mesta (z garažo in parkirišči) ter gradnjo bolnišnice za ortopedijo in ortopedsko rehabilitacijo Theresienhof. V starem mestnem jedru ni prometa, razen za pešce.Glede ponudbe za športnike in ljubitelje narave obiskovalci Frohnleitena in okolice prav tako ne bodo razočarani, saj ponuja veliko dobrega: udobno vožnjo s kolesom, potapljanje v hladni vodi, eno od najlepših golfišč v Evropi, sprehod v nedotaknjeni naravni pokrajini, meditiranje v samostanskem vrtu ali Ljudskem parku ...

Sprehod skozi Ljudski park na levem bregu Mure s pogledom na slikovito staro mestno jedro se bo gotovo prilegel tistim, ki iščejo sprostitev in naravo skorajda v urbanem okolju. Cvetje, grmovje, drevesa, ribniki in idilični kotički ponujajo ob vsakem letnem času drugačno

 Moto restavracije Beef Bar temelji na načelu 'nazaj h koreninam', tako da je vse, kar vam ponudijo na krožniku, sveže in od domačih okoliških proizvajalcev. Že sama restavracija je v stari stavbi iz leta 1615. V kuhinji vse jedi pripravljajo izključno na štedilniku na drva in v 'velikem zelenem jajcu' – žaru.

Foto: Tom Lamm in Harry Schiffer