Foto: Gradovi Evrope

22. 6. 2014

Skrivajo se po vseh kotičkih Evrope... skrivnostne trdnjave, dvorci in gradovi. Obiščite jih, če se boste letos podali do katerega od Evropskih mest, do tistih bližnjih pa se lahko odpravite na enodnevni izlet.

Predjamski grad, Slovenija

Trenutna podoba Predjamskega gradu je iz renesančnega obdobja, toda čas njegovega nastanka potrjuje grb takratnih lastnikov Kobenzlov iz leta 1583, za njim se namreč skriva starejše jedro, prvotni jamski grad. Simbol nezavzetosti, moči drznega, svojeglavega in upornega viteza Erazma Predjamskega.

Iz starih zapisov je mogoče razbrati, da je grad obstajal že vsaj v 13. stoletju. Prav zaradi podzemne jame z rovi je grad svetovna posebnost, ki jo mora videti vsak pravi ljubitelj gradov.

Več na Predjamski grad.

Mont Saint-Michel, Francija

Samostanski grad leži na majhnem skalnatem otočku, kilometer od obale v Normandiji (severna obala Francije), in je enkraten ter veličasten primer srednjeveške arhitekture, ki se je prilagajala naravnim granitnim stenam.

Otok, ki ob oseki postane polotok (razlika med plimo in oseko je tu osem metrov), so prvi obiskali že Kelti. V 8. stoletju so na otoku postavili kapelico, ki je kmalu postala romarski kraj. V 10. stoletju so Benediktinci ustanovili samostan, ki je v srednjem veku imel pomembno versko in vojaško vlogo.

Med stoletno vojno z Angleži je bil neosvojen in tako postal simbol Francije. Po francoski revoluciji je služil kot zapor. Leta 1874 je dobil status kulturnega in zgodovinskega spomenika in je danes ena od najbolj obiskanih turističnih točk v Franciji.

Več na Mont Saint-Michel.

Grad Hohensalzburg, Avstrija

Grad, ki so ga začeli graditi leta 1077, leži na hribu nad slikovitim Mozartovim mestom Salzburg in je najbolj obiskana turistična točka mesta. 40 kilometrov južno leži njegov brat grad Hohenwerfen, kjer so snemali vojni film Orlovo gnezdo z Richardom Burtonom in Clintom Eastwoodom v glavnih vlogah.

Več na Grad hohensalzburg

Praški grad, Češka

V Pragi na Češkem stoji največji grad na svetu, katerega zgodovina sega v 9. stoletje. Praški grad je razprostranjen kompleks na vrhu velikega hriba na levem bregu Vltave, ki teče skozi staro mestno jedro Prage. Del mesta okoli gradu se imenuje Hradčani (Hradčany).

Ni ravno tipičen grad, ker so bili njegovi različni deli zgrajeni v različnih arhitekturnih stilih (svoj pečat je na njem pustil tudi slovenski arhitekt Jože Plečnik), razprostira pa se bolj v širino kot v višino. Vendar pa v njem lahko vidite veliko zanimivih reči.

Najpomembnejša je katedrala Sv. Vida, zanimiva gotska zgradba iz 14. stoletja, okrašena s fantastičnimi gargojli, ki jih je lepo videti tudi s tal. V gradu so številni muzeji, palače in katedrale.

Več na Praški grad.

Grad Bran, Romunija

Leži ob mestecu Brasov v osrčju Romunije (200 km severno od Bukarešte). Grad je najbolj znan po tem, da je tu nekaj časa prebival krvoločni vladar Vlad Tepeš III., katerega življenje je pisatelj Bram Stoker uporabil za zasnovo pri upodobitvi Grofa Drakule.

Več na Grad Bran.

Grad Bojnice, Slovaška

Eden od najbolj očarljivih romantičnih gradov na svetu leži v osrčju Slovaške in je bil prvič omenjen v 12. stoletju. V 15. stoletju je pripadal kralju Matjažu Korvinu, danes pa je tu poleg muzeja še vsakoletni festival duhov in poletni glasbeni festival.

Več na Grad Bojnice.

Grad Neuschwanstein, Nemčija

Grad leži ob nemških Alpah, približno 100 kilometrov od Münchna, v bližini znamenitega letovišča Ga-Pa. Zgraditi ga je dal bavarski kralj Ludvik II. Bavarski. Grajen je med letoma 1869 in 1886, v njem pa prevladuje stil nemške romanike iz 13. stoletja, čeprav zelo svobodno interpretirane. Letno ga obišče 1,3 milijona turistov, bil pa je tudi model za gradove v Disneyjevih tematskih parkih in za scenografijo pri številnih filmih.

Več na Grad Neuschwanstein.

Alhambra (rdeče mesto), Granada, Španija

Alhambra je dvorec poslednjih muslimanskih vladarjev Španije Nasridov (zgrajena med 13. in 14. stoletjem). Je edina nedotaknjena muslimanska palača, ki je danes zaradi svoje lepote, razkošnosti in stila ena od glavnih turističnih točk Španije.

Več na Alhambra.

Veliki Tabor, Hrvaška

Grad v hrvaškem Zagorju je eden od najbolj ohranjenih poznosrednjeveških in renesančnih gradov. Najstarejši deli gradu so iz 12. stoletja, današnji videz pa je dobil v 16. stoletju, ko je bil v lasti plemiške družine Ratkajevi. Grad, ki so ga lani obnovili, je pod UNESCOVO zaščito.

Več na Veliki Tabor.

Grad Malbork, Poljska

Grad (v bližini Gdanska) so zgradili pruski vitezi in je največja opečnata stavba na svetu.

Več na Grad Malbork.

Grad Eger, Madžarska

Gotsko palačo ob mestu Eger so zgradili leta 1470. Grad s približno 2000 vojaki je leta 1552 poskušalo zavzeti kar 80.000 Turkov. Grad je zdržal, pri tem pa je umrlo več kot osem tisoč Turkov.

Več na Grad Eger.

Grad Chillon, Švica

Grad leži ob Ženevskem jezeru v bližini Montreuxa v Švici in je najbolj obiskana zgodovinska znamenitost v Švici. V tisočletni zgodovini je grad navdahnil številne umetnike, ki so ga omenjali v svojih delih – od Jeana-Jacquesa Rousseauja, Delacroixa in Courbeta do Victorja Hugoja in Lorda Byrona. Lord Byron je napisal pesem Zapornik iz Chillona leta 1816.

Več na Grad Chillon

Petrovaradinska trdnjava, Novi Sad, Srbija

Dokončno so jo zgradili leta 1780, da bi jih branila pred Turki. Danes je najbolj znana po enem od najboljših glasbenih festivalov v Evropi EXIT-u.

Več na Petrovaradinska trdnjava.

Grad Miramare (pogled na morje) Trst, Italija

Grad je dal zgraditi nadvojvoda Ferdinand Maksimilian I, mlajši brat cesarja Franca Jožefa. Gradnja je potekala med letoma 1856 in 1860. Poleg samega gradu, kjer je muzej se nahaja 22 hektarjev velik park z redkimi eksotičnimi rastlinami

Več na Grad Miramare.

Grad Windsor, Berkshire, Anglija

Od 11. stoletja rezidenca angleške kraljeve družine ter najdlje neprekinjeno poseljeni grad na svetu.

Več na Grad Windsor.