Ideja za izlet: Na Vodnikov razglednik

4. 11. 2018
Deli

Po prijetnem sprehodu boste nagrajeni s čudovitim razgledom na Bohinj, Bohinjsko jezero in okoliške gore.

Razglednik stoji na višini 1017 m, na vrhu je postavljeno znamenje križa, pod njim pa najdete skrinjico z žigom in knjigo vtisov. Do točke, ki ponuja ta prostrani razgled, se lahko odpravite pravzaprav v vsakem letnem času, če vam le vreme dopušča.

Vzpon traja približno 30 minut oziroma uro in nekaj, odvisno od izhodišča, ki ga boste izbrali.

Dostop je mogoč iz Koprivnika ali Jereke.

Smerokaz vas bo proti Jereki usmeril tik pred Bohinjsko Bistrico. Od tu nadaljujete desno do Koprivnika, majhnega zaselka, kjer je kot duhovnik služboval Valentin Vodnik. Prav po njem je poimenovan razglednik. Pravijo, da je rad hodil občudovat bohinjsko dolino in gore, ki jo obkrožajo. Domačini še danes razgledniku rečejo Gospodovec.

V Koprivniku pustite avto pri cerkvi, nato pa sledite smerokazom, ki vas bodo vodili od cerkve na vrh, prek travnikov in deloma skozi manjši gozd. Vzpon ni zahteven, zanj pa boste potrebovali od 15 do 30 minut.

Če ste pripravljeni na daljši izziv, pa se na razglednik odpravite kar iz Jereke, kamor lahko pridete tudi peš iz Bohinjske Bistrice. Iz vasi Jereka vodi tlakovana pot, ki se začenja pri mostu in se povzpne na Koprivnik. Za vzpon boste potrebovali približno uro.

Vir: www.bohinj.si

Poglejte si še: