Ideja za predpraznični izlet: z vlakom na ogled prazničnih sejmov

Praznična Ljubljana (foto: Profimedia) Profimedia
1. 12. 2022

Končno je napočil čas, da se prepustite prazničnim radostim, ki jih ponujajo slovenska mesta. Tokrat smo se odločili, da se na ta izlet odpravimo z vlakom. Vožnja z vlakom je udobnejša - izognemo se gnečam na cesti, konec tedna in med prazniki pa je še bistveno ceneje kot vožnja z avtom. Če temu dodamo, da potovanje z vlakom predstavlja svojevrstno doživetje, je več kot dovolj razlogov za našo odločitev.

Čeprav Božičkova lokomotiva, bolje rečeno, lokomotiva Božičnega muzejskega vlaka zaradi popravil letos ne bo odpeljala, obstaja kar nekaj dobrih razlogov, zakaj je tudi letos potovanje v vlakom dobra odločitev.

Vožnja z vlakom je konec tedna in med prazniki kar 75% ugodnejša kot med tednom, z vlakom pa lahko obiščete številna mesta po Sloveniji in tudi zunaj nje. Vlak vas bo popeljal v različne kraje, med drugim tudi v Celje, kjer vas bodo očarale pravljične vile. 

Kaj si velja z vlakom v božično - novoletnem času še ogledati, vam razkrijemo v nadaljevanju, na naslednji postaji: leto 2023. Za še več čarobnih trenutkov v času božično-novoletnih praznikov pa preberite članek: Kako lahko otrokom pričarate še bolj čarobne praznike.

Naslednja postaja: leto 2023

Leto 2022 se počasi, a vztrajno poslavlja in mestna središča zažarijo v objemu prazničnih luči. V praznikih, ki so pred nami, z vlakom obiščite mnoge kraje po Sloveniji in se predajte čarobnim trenutkom. V nadaljevanju razkrivamo nekaj idej za obisk praznično okrašenih mest. Verjamemo, da vas bo marsikatera navdušila.

Če smo katero pozabili, nam sporočite in z veseljem jo predstavimo v kateri od naslednjih objav. Še en namig, preden se skupaj spustimo v načrtovanje poti z vlakom v teh prazničnih dneh, ki so pred nami: preberite članek 10 najlepših prazničnih poti z vlakom.
Praznična Ljubljana

Ljubljansko mestno središče izvirno krasi gozdiček zelenih dreves in tokratna postavitev 850 različnih skulptur in likov, združenih v koncept “Splošni um/duh skupnosti.” Tradicionalne praznične sejme spremljajo mnoge brezplačne prireditve, ki vas bodo zagotovo navdušile. Da bo izlet popoln, se z eno od turističnih ladjic se zapeljite še po Ljubljanici in obiščite Železniški muzej Slovenskih železnic

Pravljično Celje

Družina snežakov s svojimi animiranimi junaki na Severnem polu že vabi. Z otroci jo lahko obiščete v Celju. Otvoritev Severnega pola se je, namreč, začela ravno danes, na prvo adventno nedeljo. Ne zamudite tudi Festivala penin, Vročice, kjer lahko poskusite omamne dobrote in tradicionalne zimske pijače, kot so kuhano vino in topli gini, Decembrovanje z glasbo, Zakladnico daril, Kraljestvo pravljic in Pravljično deželo. 

Maribor, kot iz sanj

Maribor se bo okitil s prazničnimi lučmi 1. decembra. Obiščete lahko praznične stojnice in se prepustite radostim, ki jih ponuja družinski in kulturni program. Glavni del prazničnega dogajanja v Mariboru bo v Vetrinjskem dvoru, ki ga imenujejo tudi Vilinski dvor. Posebej spektakularno bo panoramsko kolo na Glavnem trgu, kjer bo tudi božična tržnica.

Čudoviti Koper

Lučke so se v Kopru prižgale včeraj ob 17. uri na Titovem trgu. Danes se lahko udeležite adventnega sprehoda z izkušenimi vodniki. V Kopru, na Titovem trgu bosta na Silvestrovo nastopili skupini Ne me jugat in Big Foot Mama. Malčke bodo obiskali vsi trije dobri možje: Miklavž, Božiček in dedek Mraz. Božič bo v Kopru še posebej zanimiv za najmlajše, saj Božička obiskali v Božičkovi pisarni

viri:

https://potniski.sz.si/tudi-letos-bo-bozicek-najmlajse-razveseljeval-na-muzejskem-vlaku/

https://www.slovenia.info/sl/potovalni-nacrt/prihod-v-slovenijo-in-po-sloveniji/v-slovenijo-z-vlakom