Ideje za izlete: Muzeji na prostem, ki jih bomo obiskali to poletje

Ideje za izlete: Muzeji na prostem, ki jih bomo obiskali to poletje (foto: Profimedia) Profimedia
23. 6. 2017

Tokrat vam predstavljamo destinacije, ki združuje tako rekreacijo kot poučne poti.

Živi muzej Krasa

700 hektarov veliko območje, ki se razteza med Sežano in Lipico, je posejano z vrsto naravnih in kulturnih danosti Krasa. Med njimi je več kot 200 registriranih jam: na samem robu sta najstarejša jama Vilenica in najbolj slikovita Gustinčičeva jama. Po celotnem območju pa se prepleta okrog 20 kilometrov tematskih in rekreacijskih poti.

Vilenica

Mengore

Pot poteka po neokrnjenih gozdnatih predelih vzpetine Mengore (približno 2 km z Mosta na Soči). Vodi med številnimi ohranjenimi in deloma obnovljenimi ostalinami prve avstro-ogrske obrambne črte. Mimo jarkov, kavern, spominskih obeležij … do vod­njaka. Z vrha Mengor je prelep razgled na Sočo in okoliške hribe.

Muzej na prostem Rogatec

Začelo se je z idejo o ohranitvi rojstne hiše pes­nika Jožeta Šmita. Ta je nato prerasla v največji lokalni muzej na prostem, ki ima danes pomen za celotno Slovenijo. Muzej sestavljajo izvirni objekti in rekonstrukcije: stanovanjske hiše, kovačija, kozolec, vodnjak, čebelnjak, brajda, podeželska trgovina …

Muzej solinarstva

Muzej solinarstva je del krajinskega parka Sečoveljske soline. Je se v opuščenem predelu solin na desnem bregu kanala Giassi in obsega solinarsko hišo ter muzejsko zbirko in solni fond s pripadajočim dovodnim kanalom za morsko vodo.

Muzej solinarstva

Dežela kozolcev

Dežela kozolcev, prvi muzej kozolcev na prostem na svetu, je v Šentrupertu na Dolenjskem. Na 2,5 hektarja velikem zemljišču lahko spoznate številne kozolce, ki so zastopani v celi Sloveniji. Lukatov toplar, najstarejši med njimi, je prava paša za oči. Dežela kozolcev je tudi pravi raj za najmlajše – odlična priložnost za igro v naravi, guganje pod kozolci in za zabavo s škrati ter iskanje zaklada.

Dodatne informacije in viri: www.visitkras.info, www.kpss.si, www.dolina-soce.com, www.rogatec.si, www.dezelakozolcev.si

Še nekaj idej za izlete: