Ideje za izlete nedaleč od doma

Ideje za izlete nedaleč od doma (foto: Shutterstock) Shutterstock
13. 4. 2019

Na vsake toliko radi pokukamo tudi čez mejo in si popestrimo izlet – uživamo v novi kulinariki, občudujemo drugačno pokrajino, zgodovino, spoznavamo nove ljudi … Na izlet nedaleč od doma vabljeni tudi vi.

Rožek

Staro naselje Rožek (Rosegg) je med Vrbskim in Baškim jezerom.

Raziščite

  • grad in njegovo pestro zgodovino, ki jo prikazujejo v podobah voščenih lutk,
  • uživajte v zabavi velikega labirinta
  • in se od blizu seznanite z živalmi iz živalskega parka. Park se odpre 25. marca, grad in labirint pa 1. maja.

Jama Baredine

Jama Baredine je v bližini kraja Nova vas med Tarom, Višnjanom in Porečem. V 40 minutah prijetnega sprehoda po približno 300 m dolgi stezi boste šli skozi pet dvoran in pet galerij abstraktnih in realističnih skulptur. V eni od dvoran pa je okoli 66 m globoko in 4 m široko brezno, ki se spušča vse do podzemnih jezer.

Slikoviti Grožnjan

Istrsko mestece, pomembno umetniško središče, je nadvse živahno predvsem v poletnih mesecih. Leži na vzpetini na desnem bregu reke Mirne, približno 12 km jugo-vzhodno od Buj.

Na sprehodu ne spreglejte deloma ohranjenih fortifikacij, čudovite palače Spinotti in številnih cerkvic.

Za vse, ki imate radi morje: Rimini - dežela neskončnih peščenih plaž 

Devinski grad

Grad, ki se bohoti na pečini na severnem delu tržaškega zaliva ob naselju Devin, ponuja prelep razgled. V gradu je urejen muzej: na ogled je približno 20 sob s pristnim pohištvom in izjemno zbirko starih glasbil. Prevzeli vas bodo tudi okoliški vrtovi. Do gradu se podajte po znameniti razgledni Rilkejevi poti, ki vodi od Sesljana do Devina.

Obiščite tudi TE čudovite gradove v naši bližini

Dunajsko morje

Dunajsko morje, kot pravijo Nežiderskemu jezeru, leži nekaj deset kilometrov jugo-vzhodno od Dunaja. Poleti se ogreje tudi do 30 °C, pozimi pa zamrzne in se spremeni v raj za ljubitelje drsanja in srfanja na ledu. Jezero pa ne navdušuje le ljubiteljev športov na vodi in biologov, svoj kotiček boste našli tudi pohodniki in kolesarji, tekači, ljubitelji nordijske hoje, jahanja … in seveda dobre hrane in vina.

Več preverite v članku Ideja za izlet: Na Dunajsko morje