Muzeji, ki se jih splača obiskati

10. 12. 2011

Manjši muzeji so sicer manj slavni kot njihovi večji bratje in sestre galerije, a vendar zaradi tega niso nič manj zanimivi, le manjši so. Prav tako je le redkokdo tako navdušen nad umetnostjo ali zgodovino, da bi lahko ves dan prebil v muzeju, zlasti če je ta v kraju, ki si ga moramo tudi temeljito ogledati.

Manjši muzeji imajo v resnici kup prednosti: so cenejši, bolj simpatični pa tudi ogled navadno končamo v slabi uri, da jo lahko mirno še mahnemo na kavo ali kakšno dobro kosilo.

Predstavili vam bomo nekaj najboljših malih muzejev v okolici, med katere prav gotovo spadata tudi kobariški in muzej v Bistri.

Muzej 1. svetovne vojne, KOBARID

Kobariški muzej je bil ustanovljen leta 1990 z namenom, da predstavi bogato zgodovino Kobarida in predvsem dogajanje na soški fronti od maja leta 1915 do novembra 1917.

Po svoji usmeritvi spada med zgodovinske muzeje z vojno tematiko in s protivojnim sporočilom. V ospredju pripovedi so 'mali ljudje', potisnjeni v grozote vojne, pri čemer pa jih barve uniform ne delijo na dobre in slabe fante.

"V svoji poklicni karieri sem obiskal stotine muzejev, med njimi tudi vojne. Kobariški je prvi, v katerem nisem naletel niti na najmanjšo sled šovinizma, pristranskosti ali poveličevanja. Njegova postavitev je globoko občutena, dotakne se srca in duše obiskovalcev in posreduje sporočilo, ki se ne bo nikoli dovolj pogosto in glasno širilo med ljudmi: vojna je norost, zločin in povzroča zgolj žrtve …" Friedrich Waidacher, poročevalec European museum of the Year Award Committee

Več na www.kobariski-muzej.si

Tehniški muzej BISTRA

V nekdanjem samostanskem oz. grajskem poslopju v čudovitem okolju s parkom, ribnikom in gozdno učno potjo je tehniški muzej z zbirkami s področja kmetijstva, tekstila, prometa, gozdarstva, lesarstva, elektronike, lovstva, ribištva in tiskarstva.

Posebno mesto v muzeju zavzema zgodovinska zbirka limuzin, ki jih je uporabljal jugoslovanski predsednik Tito, in zbirka avtomobilov, ki jih je Tehniškemu muzeju Slovenije za daljše obdobje posodil Deutsches Technikmuseum iz Berlina.

Več na www.tms.si

Muzej zlomljenih src, ZAGREB

V Muzeju zlomljenih src si lahko ogledate predmete, ki so se jim ljudje odrekli, ker jih tako ali drugače spominjajo na njihova propadla razmerja.

Naj je razlog za donacijo ekshibicionizem, terapevtsko olajšanje ali radovednost, so ljudje koncept tega muzeja pozitivno sprejeli in se z donacijo skorajda obredno ločili od stare ljubezni.

Vsak predmet ima zraven tudi kratko obrazložitev, kako in zakaj se je znašel v muzeju. Za leto 2011 je muzej od evropskega muzejskega foruma dobil nagrado Kenneth Hudson za inovativnost.

Več na www.brokenships.com/hr

Peggy Guggenheim Collection, BENETKE

V muzeju je v glavnem osebna kolekcija Peggy Guggenheim (1898–1979), bivše žene umetnika Maxa Ernesta ter nečakinje rudarskega magnata Solomona R. Guggenheima.

Predmeti v muzeju prikazujejo delo ameriških modernistov ter italijanskih futuristov. Zbirka vsebuje umetnine, ki odražajo tudi kubizem, nadrealizem ter abstraktni ekspresionizem. Med drugimi lahko najdemo dela umetnikov, kot so Picasso, Dali, Magritte, Brancusi ter Pollock.

Več na www.guggenheim-venice.it

Muzej Sigmunda Freuda, DUNAJ

Muzej je v stanovanjski hiši, kjer je imel Freud svoje stanovanje in ordinacijo (v njem je sloviti psihoanalitik živel kar 47 let). Muzej večinoma zajema umetniška dela, ki prikazujejo Freuda, njegove knjige, zabeležke, pisma, fotografije in na posebej vidnem mestu nekaj predmetov, ki so bili njegovi (pripomočki za britje, kovček, klobuk).

Pozvonite in odpre vam kustosinja, večje skupine se morajo na obisk naročiti.

Več na www.freud-museum.at

Mozartova rojstna hiša, SALZBURG

Hiša, v kateri se je rodil čudežni deček W. A. Mozart, je danes najbolj obiskan muzej v Salzburgu. Na novo postavljeni stalni razstavi se obiskovalci seznanijo s podrobnostmi iz Amadeusovega življenja in z okoliščinami, v katerih je odraščal – kdaj je začel skladati, kdo so bili njegovi prijatelji in meceni, kakšen je bil njegov odnos z družino, izvemo veliko o njegovi strasti do opere in še mnogo več.

Več na www.mozarteum.at

Muzej Jamesa Joyca, TRST

Sloviti irski romanopisec in pesnik je 11 let živel in delal v Trstu (1904–1915), kjer je poučeval angleški jezik. Pred 1. svetovno vojno je bil Trst bogato in svetovljansko mesto (glavno pristanišče avstro-ogrske monarhije) in je naredilo velik vpliv na Joyca. Tržačani so se mu poklonili s spomenikom in z muzejem.

Več na www.retecivica.trieste.it/joyce

Palazzo Del Bo, PADOVA

Del Bo niti ni toliko muzej kot zgodovinski prostor stare, toda še vedno živahne univerze. V palači vam nudijo voden ogled po zgodovinskih sobanah. Ogledate si lahko prekrasno ovalno študijsko predavalnico, kjer so poučevali moderno medicino.

Tu je tudi kateder, za katerim je astronom in matematik Galileo Galilej argumentiral svojo trditev, da se zemlja vrti okoli sonca.

Več na www.unipd.it/

Muzej piva in Oktoberfesta, MUNCHEN

Zgodovina piva od starodavnega Egipta do samostanskih pivovarskih korenin v Münchnu, prikaz 200-letnega razvoja Oktoberfesta, starinski festivalski plakati in zgodovinska zbirka vrčkov za pivo močno užejajo, odrešitev vas čaka v pritličju muzeja, kjer si lahko privoščite pristen bavarski hmeljni napitek.

Več na www.bier-und-oktoberfestmuseum.de

Iz Lise