Italijanka razkriva 6 napak, ki jih turisti počnejo v Italiji (lahko vas drago stanejo!)

13. 5. 2024
Deli
Če želite med obiskom Italije prihraniti nekaj denarja, nikar ne počnite teh napak! (foto: Instagram @negura.maria.v (Posnetek zaslona))
Instagram @negura.maria.v (Posnetek zaslona)

Italijanka opozarja na pogoste napake turistov, ki so lahko zelo drage.

Italija, dežela kulinarike, mode in umetnosti se uvršča med priljubljene destinacije mnogih turistov po vsem svetu, vključno s Slovenci. A če načrtujete skok v to čudovito državo, se o njej pravočasno pozanimajte in pridite pripravljeni. 

Italijanka Federica Bocco opozarja na 6 napak, ki jih počnejo turisti na obisku v Italiji. Preverite, česa ne bi smeli početi.

Ne spreglejte:

Upoštevanje vplivnežev

Največja napaka, ki jo počnejo turisti, je, da sledijo nasvetom vplivnežev. Ti imajo pogosto različne privilegije, kot so VIP storitve in dragi nastanitveni objekti. To ni realnost za običajne ljudi. Federica za Business Insider svetuje, da njihove nasvete vzamete z rezervo.

Iskanje "krajšnic"

Si želite ogledati neko znamenitost, ob tem pa naletite na "uličnega prodajalca", ki vam obljublja, da vam boste proti plačilu hitreje prišli na vrsto? Federica opozarja, da gre lahko za prevaro. "Izogibajte se plačilom neuradnim prodajalcem, ki obljubljajo, da vam lahko pomagajo preskočiti vrsto pri znamenitostih ali muzejih. Plačajte redno ceno vstopnice in se postavite v vrsto kot vsi drugi," ob tem dodaja.

Metanje smeti

Metanje smeti je nesprejemljivo, nezakonito in velja za nespoštovanje domačinov. Federica poudarja, da je ločevanje odpadkov v Italiji zelo pomembno. Italijani se trudijo ohraniti svojo državo čisto in vljudno prosijo turiste, da storijo enako.

Nakup vode

Prav tako Italijanka svetuje, da ne kupujete preveč ustekleničene vode. Po Italiji so pitniki z vodo dostopni na vsakem koraku, nekatera mesta celo spodbujajo turiste, da pijejo iz njih. Samo v Rimu je 2.500 pitnikov, imenovanih "nasoni", kjer brezplačno dobite enako vodo, kot teče iz pip v bližnjih hišah in hotelih. "Svetujem, da s seboj nosite večkratno uporabno vodo in jo napolnite kjerkoli," pravi Federica.

Hitra hrana

Kar zadeva hrano, Federica svetuje, da se izogibate verigam hitre prehrane in se prepustite okusom italijanske kuhinje. Podprite lokalne restavracije in prodajalce hrane, saj je to še en način, kako izkazati spoštovanje do lokalnega prebivalstva in hkrati spoznati italijansko kulinariko. Sprehodite se v kakšno manjšo uličico, kjer so cene hrane bolj prijazne, kakor ob glavnih znamenitostih.

Neustrezno ravnanje s spomeniki

V Italiji se je že večkrat zgodilo, da so turisti poškodovali kulturne spomenike, kar je nezakonito - v kolikor to storite, vas čaka globa. Tudi pisanje po Koloseju, poševnem stolpu v Pisi in drugih znamenistostih je strogo prepovedano. Prav tako ne odnašajte domov nobenih stvari, ki ste jih lahko našli na arheoloških najdiščih. Če si res želite spominek, kupite replike ali posebne predmete iz bližnjih trgovin.

Vir: mondo.rs

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih