Kam v Sloveniji na sankanje?

23. 12. 2017 | Vir: Jana
Deli
Kam v Sloveniji na sankanje? (foto: Arhiv smučišč, pr material)
Arhiv smučišč, pr material

So vam sanke ljubše od smuči? Dolgčas vam vsekakor ne bo. Poiskali smo namreč vznemirljiva slovenska sankališča, ki obetajo pravo zimsko pustolovščino.

Sankanje na Ljubelju

Le kdo ne postane nostalgičen ob misli na stari mednarodni mejni prehod Ljubelj? Do leta 1945, ko so nekaj sto metrov pod prelazom naredili cestni predor, je Ljubelj veljal za najbolj strm prelaz na celotnem področju Alp, cesta pa za najlepšo pot v Evropo.

Na spust z Ljubelja se lahko odpravite podnevi in ponoči vse od decembra do konca marca. Celotna dogodivščina po 2.500 metrov dolgi progi bo trajala dve uri. Prevoz je organiziran z Bleda, na vrhu Starega Ljubelja pa vas čaka tudi okrepčilo.

Sankanje na Jezerskem

Na Jezerskem, v domačih koncih Dava Karničarja in v prelepem ambientu severnih ostenij Kamniško-Savinjskih Alp, vas čaka priljubljen spust z Malega vrha. Z atraktivnimi terenskimi vozili vas odpeljejo na začetek proge, od koder je podnevi prekrasen pogled na Jezersko in okoliške vrhove.

Proga bo všeč vsem tistim, ki si želite predvsem varnega sankanja. Dobro je vedeti tudi, da se na to progo ne morete podati peš ali z avtomobilom, saj je vse sankališče v zasebni lasti. Po končani pustolovščini se podajte na toplo v jezerske gostilne.

Sankanje v Gozd Martuljku

V pravljično lepem Gozd Martuljku je prva osvetljena sankaška proga v Sloveniji, ki ponuja razgled na eno od najlepših panoram v Julijskih Alpah. Tu vas na cesti, razsvetljeni z reflektorji, pričakuje 2.500 metrov dolga proga, primerna tudi za tiste, ki niste vešči sankanja.

Svojo pustolovščino boste začeli v središču Kranjske Gore, od koder vas bodo s terenskimi vozili ali motornimi sanmi odpeljali na vrh. Odpravite se lahko na dnevno ali nočno sankanje. Da med sankanjem ne boste žejni, je v brunarici poskrbljeno za tople napitke.

Gozd Martuljek

Sankanje na Krvavcu

Krvavec, prestolnici najbližje smučišče, je dobro znan po odličnih smučarskih progah, a marsikdo ne ve, da ponuja tudi odlično nočno sankanje. To se odvija na delno osvetljeni progi, ki jo pripravijo za sankanje ob petkih in sobotah zvečer ter vsak dan med zimskimi počitnicami.

Na vrh proge vas odpelje štirisedežnica Tiha dolina, nato so spusti prepuščeni vam. Število voženj je neomejeno. Za dobro vzdušje so v času nočnega sankanja odprta tudi gostišča ob sankališču. Vozovnice za sankanje kupite na spodnji postaji kabinske žičnice.

Sankanje v Selški dolini in na Starem vrhu

V Selški dolini vas čaka vznemirljiv dnevni in nočni spust za vse generacije po sankališču Mišouh, kjer se boste spustili s 700 metrov nadmorske višine.

Dnevno sankanje je organizirano le za skupine vsaj 20 ljudi, med vikendi in počitnicami pa se lahko sankate tudi posamezniki. Proga, dolga 1.500 metrov, je na izpostavljenih predelih skrbno zavarovana in delno osvetljena z baklami. Na sankanje se lahko podate tudi na bližnji Stari vrh, kjer vas na vrh z reflektorji in baklami osvetljene proge, dolge 2.300 metrov, popelje sedežnica.

Sankališče Mišouh

Sankanje na Veliki planini

Na najvišji visokogorski pašni planini na Slovenskem ne boste našli le znamenitih pastirskih koč, ampak jo je vredno obiskati tudi zaradi 2.400 metrov dolgega nočnega sankaškega spusta ob dvosedežnici Šimnovec. Dvosedežnica obratuje ves čas v času sankanja, tako da računajte na 6 do 8 spustov pod žarometi. V gostišču Zeleni rob ob progi lahko pomirite lačen želodec in potešite žejo. Zadnja nihalka vas v dolino odpelje ob devetih zvečer.

Sankanje na Mangartu

Ste vedeli, da ima Mangart najvišjo visokogorsko cesto v Sloveniji, pa tudi edino, višjo od 2.000 metrov? Sankanje tam je zato še posebej vznemirljivo. Začetek proge je na višini 1.450 metrov, konec pa na 1.280 metrih, pri čemer imate podnevi čudovit razgled na zimsko idilo zahodnih Julijskih Alp in Kaninskega pogorja. Zborno mesto je na odcepu ceste na Mangart, na vrh pa vas bodo popeljala terenska vozila. S seboj potrebujete le topla oblačila in primerno obutev.

Sankanje na Rogli in na Pohorju

Če imate pri sankanju raje ustaljene tire, se podajte na sankališče Zlodejevo na Rogli ali na sankališče PohorJET na Pohorju. Slednja ponuja lep razgled na Maribor in je speljana na Snežnem stadionu, proga Zlodejevo pa se vije v osrčju pravljičnih pohorskih gozdov. Na obeh sankališčih lahko z zavoro regulirate hitrost in vzpon na vrh prepustite vlečnici. Ob ugodnih vremenskih razmerah se lahko podate tudi na nočno sankanje po pohorskih gozdnih cestah.

Sankanje z Vogarja

Eno najbolj zabavnih zimskih doživetij v Bohinju je zagotovo nočni spust po najdaljši sankaški progi v Sloveniji, dolgi kar 6.000 metrov. Srednje zahtevna proga se začne na 1.150 metrih nadmorske višine na Vogarju in konča 500 metrov niže. Zbirno mesto je v Stari Fužini, odhodi pa so zaradi večje varnosti v večernih terminih.

Previdno in z opremo

Še preden se podate na sankanje, ne pozabite, da je vselej pametno uporabljati zaščitno čelado, si obuti čevlje z grobim podplatom in se toplo obleči. Hitrost vožnje prilagodite svojim sposobnostim in drugim na sankališču ter se na progo nikoli ne podajte pod vplivom substanc, ki zmanjšujejo koncentracijo. Upoštevajte tudi navodila pristojnih, da boste imeli na dogodivščino vsi vključeni le lepe spomine. 

Sankanje

Besedilo: Sanja Macur

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih