Karlovec: Mesto parkov, rek in 'spominkov' na različna zgodovinska obdobja

2. 7. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Mesto Karlovec na Hrvaškem, le 20 kilometrov oddaljeno od slovenske meje, ki je ime dobilo po ustanovitelju, avstrijskem nadvojvodi Karlu, te že na prvi pogled osvoji z zelenimi površinami in parki.

Slika 1/11
Goran Antley

Zaznamovalo pa ga je to, da je obdan s štirimi rekami, ki tečejo skozi mesto (Korana, Kolpa, Dobra in Mrežnica), pa tudi zato, ker je izhodišče zgodovinskih cest – Karolina, Jozefina in Lujzijana, ki povezujejo srednjo Evropo in Jadransko morje.

Prav tako je v mestnem jedru mogoče opaziti urejene kolesarske steze, ki se 'stekajo' do obrežja reke Korana, ta pa v vročih mesecih vabi tudi na kopanje ter na poletne filmske projekcije pod vedrim nebom. Mesto, ki je bilo ustanovljeno leta 1579, ko se je meja Otomanskega cesarstva premaknila na Kolpo in Korano, je zelo posebno še zaradi šestkotne trdnjave Zvezda znotraj samega mesta. Trdnjava je obrambno zgodovinsko nalogo uspešno izpolnila, trdnjava Zvezda pa je danes najstarejši osrednji del mesta, medtem ko v samem mestu in njegovi okolici ne manjka kulturnih in zgodovinskih spomenikov iz različnih zgodovinskih obdobij.