Katerih lekcij se lahko naučite, če potujete sami

Katerih lekcij se lahko naučite, če potujete sami (foto: profimedia) profimedia
26. 10. 2018

Veliko ljudi sploh ne razmišlja o tem, da bi se na potovanje odpravili sami. Brez partnerja in pravih prijateljev bi bilo to dolgočasno, kajne? Pravzaprav vas lahko potovanje v ednini nauči nekaterih pomembnih lekcij.

Ne bojte se lastne družbe

Ljudje smo družabna bitja, zato se večino časa trudimo biti obkroženi s prijatelji in družino. Če bi morali čas preživljati sami, bi to pomenilo, da bi bili osamljeni. Pa to res drži? Ko potujete sami, se bo sprva morda zdelo čudno, da pripravite le en pogrinjek za večerjo ali si ogledujete mesto brez prijateljev, hitro pa se boste tega privadili. Spoznali boste, da sta osamljenost in biti sam dva različna pojma, ki sprožita povsem drugačne občutke. Za lastno srečo ne potrebujete nikogar drugega.

Lahko ste sebični

Ne glede na to, ali ste v zvezi ali ne, dobro veste, da se morate vsak dan prilagajati - v službi, ko sodelavec zamudi nekaj minut, doma, ko ne morete vedno početi tega, kar bi želeli, v zvezi, saj ne more biti vedno po vaše. Tokrat pa imate odlično priložnost, da ste nekaj časa sebični in sebe postavite na prvo mesto. Če bi zjutraj radi zgodaj vstali in ujeli sončni zahod na bližnjem hribu, to storite. Morda bi si vzeli dan premora in ostali v sobi, počivali in brali. Naredite to. Počnete lahko, kar si želite. Nikogar ne potrebujete čakati in nikomur ne potrebujete ustrezati.

Spoznate nove, nenavadne ljudi

Če boste kdaj zbrali pogum in se na potovanje odpravili sami, boste prisiljeni postati odprti za spoznavanje novih ljudi. Kolikokrat to naredite v domačem okolju, ko ste v varnem zavetju prijateljev in družine? Potovanje je odlična priložnost, da razširite svoj krog prijateljev. Z vsemi se seveda ne boste ujeli in povezali, lahko pa se od prav vsakega posameznika, ki ga srečate na poti, česa naučite. Ustvarite prijateljske vezi tudi drugod po svetu.                                                                                                 

Manj stresa

Kadar se na izlet odpravite s partnerjem ali prijatelji, je veliko bolj stresno, če zamudite vlak ali izstopite na napačni postaji. Morda se ne morete odločiti, kaj bi si ogledali najprej in kdaj bi jedli kosilo. Ko ste sami, situacije ne bodo tako resne, saj jih boste reševali po svoje, brez prilagajanja in usklajevanja mnenj. Še posebej na daljših potovanjih se boste naučili, da morate stvari sprejeti in se truditi najti novo rešitev.

Vrnete se samozavestnejši

Če boste prvič sami preživeli več dni, boste hitro spoznali, da morate uporabljati tuje jezike, čeprav pri govoru niste najbolj samozavestni. Narediti boste morali kaj, česar drugače ne bi niti poskusili in sami poskrbeti zase. Prisiljeni boste sprejemati odločitve, tudi če ste jih vedno prepustili prijateljem. Vse to bo pozitivno vplivalo na vašo samopodobo, saj boste postali samozavestnejši in odločnejši. Premik iz cone udobja bo v prihodnosti veliko manj zastrašujoč, pravzaprav vam bodo izzivi postali všeč.

Še vedno obstajajo dobri ljudje

Ko ste se izgubili, vam je popoln neznanec prijazno pokazal pot. Nekdo vam je razkazal mesto, prodajalka v trgovini pa vam je predstavila tradicionalno hrano določene države. Dobili ste veliko dobrih priporočil od domačinov in včasih se vam zdi, da imate prijatelje na vsakem koraku. Še vedno obstajajo dobri ljudje, le najti jih morate.