Napitnina na dopustu: kje in koliko?

16. 8. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Restavracija, hotel, taksi – dobro opravljeno storitev radi nagradimo, in to primerno.

Na splošno velja, da lahko vsak da toliko napitnine, kolikor pač želi. Kljub vsemu pa obstaja nekaj zlatih pravil za posamezne počitniške destinacije.

Italija, Španija

V hotelu je običajnih 5 evrov za teden dni, v taksiju pa ceno zaokrožimo. Pozor: italijanski 'coperto' v restavraciji je neke vrste cena za pogrinjek in kruh. Po kosilu ali večerji se na mizi pusti 10 % napitnine. V kavarni se zaokroži, kovance pa pusti v krožničku ali hranilniku, ki stoji na točilnem pultu.

Grčija, Portugalska, Turčija

V restavracijah velja 10-odstotno pravilo. V tavernah in taksiju se cena zaokroži. V Grčiji se za sobarico nameni približno 50 centov na dan in se ji znesek preda osebno na dan odhoda. V Turčiji velja: majhna usluga, majhno darilo (na primer ena cigareta).

Severna Afrika

V Egiptu, Tuniziji in Maroku je 'bakšiš' (arabsko za dar) tradicija. V restavracijah se pusti 10 % napitnine, pri vsaki drugi storitveni dejavnosti (na primer kozmetičarka) pa se zaokrožuje.

Francija

10–15 odstotkov 'pourboire' (pour = za, boire = piti) je običajnih v bistroju ali restavraciji. Pustimo jih na mizi. Napitnina v hotelu ni obvezna. Voznik taksija dobi 10 %.

Skandinavija

V severni Evropi napitnina ni ravno običajna. Izjema je Švedska: 10 % v restavraciji je primernih za dobro postrežbo.

Velika Britanija, Irska

V pubu ali restavraciji je običajnih 10–15 %. Pojem 'service charge' pomeni, da je napitnina že vključena v računu. V hotelu je primeren en funt na noč, v taksiju pa zaokrožena cena.

Azija

Tajska: 10 % v restavraciji, približno 0,20 bahta (približno 50 centov) na dan za sobarico.

Japonska, Kitajska, Vietnam, Malezija: zunaj turističnih središč velja odlična storitev za samoumevno, napitnina pa za prepovedano. V mednarodnih hotelskih verigah se je uveljavilo pravilo 10%.

Trije namigi glede napitnine Zunaj Evrope

- Napitnino dajte v evrskih ali dolarskih bankovcih, ki se lahko zamenjajo v lokalno valuto.

- Pri daljšem bivanju dajte nekaj malega že vnaprej – in potem še ob odhodu.

- Če niste prepričani, koliko naj bi dali, mirno povprašajte druge goste ali vodnika. Človek vendar ne more vsega vedeti.