Letošnji popotniški hiti

27. 1. 2010

New York Times je izbral 31 obveznih destinacij, ki se ponašajo s kulturnim bogastvom, z naravnimi lepotami ali s super mondenostjo.

Šrilanka

Četrt stoletja je bila Šrilanka na udaru brutalne državljanske vojne, a stanje se je končno umirilo in začelo se je bolj spokojno obdobje za ta čudovit ter kulturno in naravno bogat otok ob indijski obali. Otok se zdi kot en velik tropski živalski vrt: sloni se prosto klatijo okoli, vodni bivoli lenarijo po riževih poljih in opice se zibajo v drevesnih krošnjah. Tu je še neokrnjena obala s kilometri in kilometri brezmadežno bele mivke, obrobljene z bambusovimi nasadi.

Vinorodna pokrajina Patagonije

Pred 10 leti je skupina podjetnih vinarjev opazila argentinsko dolino San Patricio del Chanar, neobičajno rodoviten in skrivnostno lep kotiček Patagonije. Uspelo jim je narediti vinsko deželo z enkratnim sivim pinotom in malbecom ter elegantnimi vinarnami.

Leipzig

Leipzig bo letos praznoval 325. obletnico rojstva skladatelja Johanna Sebastiana Bacha in 200. obletnico rojstva Roberta Schumanna. V ta namen se v tem majhnem mestu v nekdanji Vzhodni Nemčiji obeta cela vrsta koncertov in festivalov. Živahna je tudi sodobna glasbena scena – koncerti se vrstijo vse leto v mestnem podzemlju zapuščenih tovarn in skvotov, ki spominjajo na Berlin leta 1999.

Seul

Navdušenci nad dizajnom se zdaj zgrinjajo v Seul. Privlačijo jih tamkajšnje mikavne in spolirane kavarne in restavracije, brezhibne umetniške galerije in monumentalne modne palače. Seul je pod svojim z dizajnom obsedenim županom Oh Se-hoonom postal tudi svetovna prestolnica dizajna 2010.

Damask

Naslednji Marakeš? Hotelirji v sirski prestolnici poskušajo izmolsti turistično kravo s preurejanjem napol podrtih starih zgradb v starem centru mesta v butične hotele.

Köbenhavn

Danska prestolnica se je že pred podnebno konferenco prejšnji mesec uveljavila kot ena najbolj zelenih in najbolj kul svetovnih prestolnic. Lokalni prebivalci se po mestu večinoma premikajo s kolesi, turisti pa so navdušeni nad slikovitim pristaniščem, odprto družbo, trendnimi trgovinami in živahnim nočnim življenjem.

Koh Kood:

Je to naslednji Koh Samui? Otočje Trat naglo postaja tajska luksuzna destinacija številka 1. Dolga leta so bili otoki na meji s Kambodžo nedostopni, zdaj pa privabljajo vse več iskalcev raja na Zemlji.

Cesme

Ta kotiček turške egejske obale naglo postaja alternativa že preveč turističnemu Bodrumu. Cesme je polotok, poln nekdaj zaspanih vasic, ki zdaj postajajo elegantna letovišča.

Antarktika

Ta ledena celina je pravi raj za (bogate) avanturiste, ki so obiskali že vse, zdaj pa iščejo nove eksotične destinacije. Krotki pingvini, križarjenje med ledeniki, južna variacija aurore borealis . . Antarktika je osupljiva.

Mysore

Po tem, ko so jogiji opravili 200 ur usposabljanj, obvladali pozo leteče krave in celo preživeli teden dni v srfarskem kampu za jogije, se v iskanju transkontinentalne blaženosti odpravijo v Mysore, mesto palač na jugu Indije. Romanje jogijev se konča v luksuzni koči iz bambusa, kjer študirajo sanskrt, v prostem času pa si ogledujejo palače.