Ljubljanski zmaj kot turistična atrakcija

7. 9. 2013

Če vas bo pot zanesla v središče Ljubljane, boste priča trumam turistov, ki se nastavljajo pred Zmajskim mostom, da v objektiv kamere ujamejo enega izmed 4 zmajev na vsakem vogalu mostu. In kaj ljubljanski zmaj pravzaprav simbolizira?

Ljubljanski zmaj je od baroka (17. stoletje) dalje del grba mesta Ljubljane. Ponazarja moč, pogum in veličino.

Najverjetneje so zmaja povzeli po srednjeveškem viteškem svetniku sv. Juriju, ki je bil na freskah pogosto upodobljen, kako jezdi ali s kopjem ubije zmaja. Zmaj v legendi o sv. Juriju predstavlja staro verovanje prednikov, ki ga nova krščanska vera premaga.

Legenda o Jazonu in Argonavtih

Ljubljanski zmaj prav tako nastopa v pravljici, ki temelji na starogrški legendi o Jazonu in Argonavtih.

Jazon, potem ko je ob Črnem morju ukradel zlato runo, zbeži v ustje Donave, ter prek Save pride do Ljubljanice in Barja. Na Barju pa je seveda živel grozoviti zmaj, ki ga Jazon po junaškem boju ubije.

Ob izviru Ljubljanice so ladjo razstavili na dele in jo na ramenih prenesli do obale Jadranskega morja, jo tam spet sestavili ter potovali naprej.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri