London

4. 8. 2010

London, prestolnica Anglije ter Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, je eno najbolj živahnih mest na svetu. Sedemmilijonsko mesto, ki so ga 50 let pred našim štetjem ob reki Temzi ustanovili Rimljani (Londinium), je danes ena od metropol, ki vplivajo na vse poglede življenja, od politike in gospodarstva do kulture, mode, glasbe in še marsičesa.

Turistični avtobusi

London ponuja veliko znamenitosti. Ena izmed možnosti, kako si najhitreje ogledati glavne atrakcije, je vožnja s turističnim avtobusom, kot je The Big bus tour of London. Vozovnica, ki velja 24 ur, znaša 25 funtov, na avtobusih so vselej na voljo avdiovodniki, včasih pa turistični vodniki mesto opisujejo v živo. (www.bigbustours.com)

Namig: Vozovnica zagotavlja tudi brezplačno plovbo z ladjico po reki Temzi in brezplačne oglede.

The London Eye

Ena novejših in najbolj obiskanih atrakcij, ki je vredna ogleda. Ogled Londona iz kapsul na velikem kolesu odsvetujemo, če se bojite višine. Vstopnica znaša 18 funtov. (www.londoneye.com)

Namig: London eye svoja vrata odpre ob 10. uri, precejšnji gneči se boste izognili, če boste na lokaciji kakšne pol ure prej.

Oxford Street

Najbrž ni ženske, ki ne pozna znamenite ulice s 300 trgovinami, ki je raj za nakupovanje, cene pa so v povprečju ugodnejše kot pri nas, kar naredi nakupovanje samo še privlačnejše.
Namig: Obiščite trgovino z igračami Hamley's Toy Store ter veleblagovnico Selfridges, čeprav ni na Oxford streetu, pa je nujen obisk znamenitega Harrodsa. Arhitektura vas bo navdušila.

Kaj še obiskati v Londonu

Utrdba Tower of London, ki hrani kraljeve dragulje (vstopnica 17 funtov), London Bridge, Buckinghamska palača, Westminster Abbey, Houses of Parliament, Big Ben, muzej voščenih lutk Madame Tussaud's (28 funtov), St. Paul's Cathedral (12,50 funta), National Gallery in preostali državni muzeji so brezplačni, London Zoo (19 funtov), Trafalgar Square …

Kaj je treba še  vedeti o Londonu

  • S kartico London pass bodo vstopnine cenejše (www.londonpass.com), prihranite pa lahko tudi z nakupom vstopnice prek interneta.
  • Za plačevanje podzemne železnice, avtobusov in tramvajev se splača priskrbeti si kartico Oyster (www.tfl.gov.uk).
  • Najbolj znana angleška hrana je zagotovo fish and chips (riba s pečenim krompirčkom), odlične so tudi mesne pite, postrežene s pire krompirjem in grahom.
  • 1 funt = 1,19 evra

Westminstrska palača je sedež angleškega parlamenta, kraj, kjer o svojih pogledih na svet razpravljajo predstavniki dveh političnih domov – House of Lords in House of Commons.

Soho je eden izmed predelov Londona, ki svoje resnične čare pokaže v večernih urah. V tem delu mesta boste našli veliko trgovin, knjigarn, lokalov, pubov in diskotek. Tu ni nikoli dolgčas.

Posebno doživetje Londona je tudi vožnja z ladjico po reki Temzi, katero prečka veliko mostov, najznamenitejši je zagotovo London Bridge.

London prekrivajo tudi prelepi parki, kot so Kensington gardens, Hyde park, The Green park, St. James Park ter Regent's park, v katerih lahko uživate ob branju, na pikniku, ob ježi konj in preostalih športnih aktivnostih.

Najbolj znamenita veleblagovnica na vsem svetu – Harrods – v svoji notranjosti skriva veliko zakladov. Nekateri so nakupovalcem na voljo, nekatere pa si lahko samo ogledate.

Novodobna znamenitost London eye očara vsakega obiskovalca. Pred vožnjo s kapsulo, v katero gre lahko kar 25 oseb, si boste ogledali še kratek 4D – promocijski film o tej turistični atrakciji, razgled z vrha 'vrtiljaka' pa bo pustil velik vtis.

The Clock tower s svojim znamenitim zvonikom Big Benom, enim največjih londonskih in angleških simbolov.

Sunday Upmarket – nedeljo je odlično preživeti v vzhodnem delu Londona, kjer je na več ulicah in v stavbah nekdanje pivovarne Old Truman boljši trg s tisoč in eno zanimivostjo. Postrežejo vam lahko s hrano iz vseh koncev sveta, z vintage oblačili, obutvijo, starinsko in moderno tehniko, pohištvom ter še in še.