Muzeji slavnih zgodovinskih osebnosti

30. 10. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Tokrat smo jo mahnili po muzejih, ki so posvečeni osebnostim, ki so močno vplivale na našo zgodovino. Charlin Chaplin bo svoj muzej dobil šele leta 2015, Lenin ga ima že od leta 1924.

Elvisov muzej

posestvo Graceland, Memphis, Tennessee, ZDA

Muzej se razteza na 5,6 hektara velikem posestvu edinega pravega kralja rokenrola Elvisa Presleyja. Tu je Elvis umrl, pokopan pa je poleg svojega brata dvojčka (ta je umrl ob njunem rojstvu). Leta 1982 so posestvo odprli za obiskovalce. Letno ga obišče približno 600.000 Elvisovih občudovalcev. Več na www.elvis.com

Chaplinov muzej

bližina mesta Vevey ob Ženevskem jezeru, Švica

Chaplin: večplastni genij, producent, scenarist, režiser, igralec, skladatelj in veliki umetnik bo dobil muzej leta 2015 v švicarskem Veveyu, kjer je preživel zadnja leta svojega življenja in je tu tudi pokopan. Več na www.chaplinmuseum.com.

Vladimir Ilič Lenin

Moskva, Rusija

Muzej je na Trgu revolucije, v bližini Rdečega trga in Kremlja, in predstavlja očeta ruske komunistične revolucije V. I. Lenina. Zbirka v muzeju, ki so ga odprli leta 1924, vsebuje 12.500 razstavnih eksponatov v 34 sobanah. Več na www.stel.ru/museum.

Muzej Mahatma Gandija

New Delhi, Indija

Muzej so takoj po umoru velikega miroljubnega državnika postavili v Bombaj leta 1948. Leta 1961 se je preselil na sedanjo lokacijo v New Delhi. Muzej ponuja na ogled številne osebne stvari velikega mirovnika Gandija kot tudi dva tisoč knjig, ki kronološko opisujejo njegovo življenje. Več na www.gandhimuseum.org.

John F. Kennedy

Dallas, Teksas, ZDA

Muzej je v 6. nadstropju, s katerega je Lee Harvey Osvald streljal in po ugotovitvah štirih državnih komisij tudi ubil predsednika ZDA John F. Kennedyja. Muzej (odprt leta 1989) predstavlja življenje, smrt in zapuščino kultnega JFK-ja. JFK knjižnica in muzej sta tudi v bližini Bostona. Več na www.jfklibrary.org.

Muzej Martina Luthra

Eisenach, Nemčija

V kraju Eisenach stoji muzej, posvečen nemškemu duhovniku Martinu Luthru, ki se je uprl Rimskokatoliški cerkvi (najbolj ga je motilo prodajanje odpustkov) in je bil iz nje tudi izobčen ter proglašen za krivoverca. Njegovi nauki so navdahnili reformacijo in nastanek skupin luterancev, protestantov ter drugih. V nekaterih krščanskih ločinah je njegova poroka s Katharino von Bora, ki je bila 13. junija 1525, začela običaj poročanja duhovnikov. Več na www.lutherhaus-eisenach.de.

Napoleon Bonaparte

Ajaccio, Korzika, Francija

Muzej malega velikega francoskega vojskovodje in državnika z značilno držo je v njegovi rojstni hiši v mestu Ajaccio na Korziki. Več na www.musee-maisonbonaparte.fr.

Nobelov muzej

Stockholm, Švedska

Muzej je posvečen Alfredu Nobelu, izumitelju dinamita in očetu Nobelove nagrade, ter vsem Nobelovim nagrajencem v njeni 112-letni zgodovini (več kot 800 nagrajencev v petih različnih kategorijah). Muzej je skupaj z Nobelovo knjižnico in Švedsko akademijo v starem mestnem jedru, na glavnem stockholmskem otoku Gamla Stan, in sicer v izjemni stavbi iz 18. stoletja (nekdanji borzi vrednostnih papirjev). Muzej, ki tudi predvaja filme, uprizarja gledališke predstave ter organizira debate na temo znanosti, so odprli leta 2001, ob stoletnici prve podelitve Nobelovih nagrad. Več na www.nobelmuseum.se/en.

Muzej Nikole Tesle

Beograd, Srbija

Muzej, posvečen največjemu sinu Srbije (rojen v hrvaški Liki srbskima staršema) in enemu največjih veleumov človeštva, so postavil v centru Beograda leta 1952. V muzeju je več kot 160.000 originalnih dokumentov: tudi več kot tisoč Teslovih načrtov in skic. Teslov muzej je prav tako tudi v hrvaškem Gospiću. Več na www.mcnikolatesla.hr/.

Muzej Romanovih

Tsarskoye Selo, 30 km od Sankt Peterburga, Rusija

Palačo, zgrajeno v klasicističnem slogu, je velika Katarina II. zgradila za svojega najstarejšega vnuka Alexsandra I. V tej palači je danes muzej, ki predstavlja življenje ruske carske družine Romanovi. Več na http://eng.tzar.ru.

Muzej Jamesa Cooka,

Whitby, Anglija

Muzej predstavlja kapitana Jamesa Cooka, enega največjih morjeplovcev in raziskovalcev novega sveta. Postavljen je v hiši iz 17. stoletja, v kateri je kapitan Cook živel med šolanjem za pomorščaka. Notranjost muzeja je avtentično oprem­ljena v duhu tistega časa. Več na www.cookmuseumwhitby.co.uk.