Na katerih panoramskih kolesih se splača zavrteti

Na katerih panoramskih kolesih se splača zavrteti (foto: Profimedia) Profimedia
9. 4. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Panoramska kolesa s stoli imajo svoje korenine v Bolgariji, saj so tam v 17. stoletju gradili lesena kolesa, ki so se vrtela na človeški pogon (po navadi jih je poganjal močan moški). 

Panoramsko električno kolo, kakršno poznamo danes, pa je zgradil George Washington Gale Ferris mlajši, in sicer leta 1893 v Čikagu za Svetovno izložbo, ki je bila posvečena Krištofu Kolumbu in 400-letnici odkritja Amerike. 80 metrov visoko panoramsko kolo je bila glavna atrakcija izložbe in kmalu so se začela pojavljati tudi v drugih mestih in deželah. V angleško govorečih deželah imenujejo panoramsko kolo Ferris Wheel (Ferisovo kolo) v čast izumitelju.

Tibidabo, Barcelona (Španija)

Zabaviščni park s panoramskim kolesom je na vrhu hriba Tibidabo, ki se dviga 512 metrov nad morjem ter ponuja čudovit pogled na Barcelono. Poleg zabaviščnega parka, odprtega davnega leta 1905, je na Tibidabo tudi zanimiva cerkev Temple Expiatori del Sagrat Cor.

Finnair SkyWheel, Helsinki (Finska)

40 metrov visoko panoramsko kolo s 30 gondolami je ena največjih turističnih atrakcij glavnega mesta Finske, saj ponuja unikaten pogled na stari del mesta. Imajo tudi VIP-gondolo, kjer postrežejo s šampanjcem.

De Pier, Haag (Nizozemska)

Mesto Haag je v zadnjih letih najbolj znano po sedežu meddržavnega sodišča in mednarodnega kazenskega sodišča. V polmilijonskem mestu je tudi sedež nizozemske vlade, ena največjih turističnih atrakcij kraja pa je 40-metrsko (36 gondol) panoramsko kolo, ki se vrti na plaži ob morju.

Amber sky, Gdansk (Poljska)

Panoramsko kolo v največjem poljskem pristaniškem mestu je v starem delu mesta Gdansk. Kmalu po postavitvi leta 2014, visok je 45 metrov (36 gondol za 6 oseb), je postal ena izmed glavnih turističnih atrakcij mesta.

Riesenrad, Dunaj (Avstrija)

Panoramsko kolo v dunajskem zabaviščnem parku Prater so postavili davnega leta 1897. V višino meri 65 metrov in je bil do leta 1985 najvišji na svetu. Riesenrad je ena glavnih znamenitosti Dunaja že več kot 100 let.

Riesenrad, München (Nemčija)

Panoramsko kolo v glavnem bavarskem mestu postavijo vsako leto sredi septembra do prvega vikenda v oktobru, za čas slovitega festivala Oktoberfest. Z leti je panoramsko kolo postalo sinonim za najbolj slaven pivski festival na svetu.

The London Eye, London (Anglija)

135 metrov visoko Londonsko oko ob reki Temzi, ki je najvišja razgledna točka v mestu, so postavili leta 2000 v sklopu praznovanja novega tisočletja. Sprva je bil postavljen le začasno za dobo 5 let. Zaradi priljubljenosti in obiskanosti je pogodba podaljšana za nedoločen čas. V lepem vremenu razgled sega tudi 40 kilometrov daleč.

Grande roue, Lyon (Francija)

60-metrsko razgledno kolo v Lyonu vsako leto sestavijo v zimskem času na glavnem trgu Place Bellecour, ob spomeniku kralju Louisu XIV.

Central Pier, Blackpool (Anglija)

Central Pier je največji od treh panoramskih koles, ki so v letoviškem obmorskem mestu Blackpool na severozahodu Anglije.

Grande roue de Marseille, Marseille (Francija)

Veliko kolo (Grande roue) v drugem največjem francoskem mestu je v starem delu pristanišča. Najprej je bil postavljen le začasno, a zaradi priljubljenosti in obiskanosti je zdaj v stalni 'ponudbi' mesta.

Fotografije: Shutterstock, Profimedia