Najbolj znani in slavni zalivi na svetu

Najbolj znani in slavni zalivi na svetu (foto: Shutterstock) Shutterstock
31. 5. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Že sama beseda zaliv se sliši tako romantično, da bi se v sanjah kar usedli na skalo in gledali v daljavo. A obstajajo srečni kraji, kjer lahko prebivalci velikih in malo manjših mest zares prav vsak dan občudujejo v lepoti svojega zaliva. Sami smo izbrali nekaj najlepših, da se malo ogrejemo za prihajajoče počitnice.

Guanabara, Rio de Janeiro, Brazilija

Čudežni zaliv, ki je dolg 31 ter širok 28 kilometrov, v njem pa se skriva eno najlepših velemest na svetu Rio de Janeiro. Zaliv je obdan s tropskim gozdom, čudovitimi plažami in nenavadno oblikovanimi gorami. V zalivu je več kot 130 otokov.

Boka Kotorska, Črna gora

Boka Kotorska je dolg, prostran in razčlenjen zaliv v Črni gori. Številni ga nepravilno štejejo za najjužnejši evropski fjord, v resnici pa je to potopljen izliv nekdanje tako imenovane Bokeljske reke. Od leta 1979 je del UNESCO-ve svetovne kulturne dediščine in je ena najpomembnejših turističnih atrakcij v Črni gori. Sestavljajo ga številni manjši zalivi, ki jih združujejo ozki kanali, ter tvorijo enega od najlepših naravnih pristanišč v Evropi. Najlepše in najbolj zanimivo mesto v zalivu je Kotor, ki je nastalo že za časa Rimljanov (5 st. pr. n. št.).

Port Jackson, Sydney, Avstralija

Pogled na most (Sydney Harbour bridge), pristanišče in znamenito operno hišo predstavlja ikono mesta Sydney kot tudi Avstralije. Zaliv je razgiban ter ima vrsto manjših zalivov, otokov, pritokov rek ter z vsem tem tvori čudovito naravno okolje, ki se ga vsekakor splača videti in doživeti. Sydney je sploh eno najlepših velikih mest na svetu.

Halong, Vietnam

Zaliv Halong, ki v vietnamščini pomeni Zaliv dvigajočega se zmaja, je ena izmed svetovno najbolj znanih formacij tropskega krasa. V zalivu je več kot 3.000 apnenčastih otočkov z nekaj kraškimi jamami. Zaliv je obenem tudi nacionalni park ter je pod zaščito UNESCA. Med otočki je mogoče najti več plavajočih ribiških vasi.

Bodrum, Turčija

Prelep zaliv z mestom Bodrum ob Egejskem morju je legendaren še iz antičnih časov stare Grčije, ko se je mesto imenovalo Halikarnas. Slavo mu je prinesel perzijski kralj Mauzola, ki si je dal zgraditi veličastno grobnico, ki velja za eno izmed 7 antičnih čudes. Kralj Mauzola pa se je za vedno zapisal v zgodovino, saj grobnico danes imenujemo tudi mavzolej. V Bodrumu je rojen tudi oče zgodovine Herodot, ki je napisal zgodovino perzijskega vdora v Grčijo v zgodnjem 5. stoletju pr. n. št.

Victoria Harbour, Hongkong, Kitajska

Popolna kombinacija – čudovit zaliv in eno najbolj zanimivih in pestrih mest na svetu. Hongkong tudi dokazuje, kako lahko velemestno območje ter narava živita v sožitju, saj velja za eno najbolj čistih mest na svetu ter kraj, kjer ljudje dosežejo najvišjo starost. Povprečna prebivalka Hongkonga doživi 87 let, prebivalec pa 82 let. Panoramski ogled mesta z ladjico ali z enega okoliških hribov, kamor pelje gondola, priporočajo v večernih urah, saj je pogled na mesto in zaliv v soju luči še lepši kot podnevi.

Fundy, Kanada

Zaliv leži ob Atlantskem oceanu v Kanadi, ob meji z ZDA, ter je znan po največji razliki med plimo in oseko na svetu, ki znaša tudi do 21 metrov. Kraj tako dvakrat dnevno menja svojo podobo, najbolj zanimivo pa je pri skalah Hopewell, ki veljajo za čudežno stvaritev narave.

San Francisco, ZDA

Danes je zaliv San Francisca, ki so ga poselili že Indijanci, naravni park, a hkrati tudi veliko urbano okolje, kjer živi približno 8 milijonov prebivalcev. Največji znamenitosti zaliva kot tudi mesta sta viseči most Golden gate ter otok, na katerem je nekoč deloval najbolj znan zapor na svetu Alcatraz.

Phang Nga, Tajska

Naravni park Phang Nga, ena največjih znamenitosti Tajske, je geološki čudež, saj je zaliv napolnjen z apnenčastimi skalnatimi navpičnimi otoki (nekateri so visoki tudi do 300 metrov), ki imajo tudi čudovite jame. Zaliv je bil kulisa že za mnogo filmov, prvi film, ki je kraju prinesel svetovno slavo, pa je bil film o Jamesu Bondu Mož z zlato pištolo, posnet leta 1974. Najbolj znan in obiskan otok se imenuje Khao Phing Kan ali ljubkovalno James Bond.

Paradise bay, Antarktika

Zaliv je pristanišče za ladje, ki priplujejo na Antarktiko z južnoameriške strani. Čudovit zaliv je obdan z ledeniškimi ošiljenimi gorami, po zalivu pa plavajo ledene gmote. To je tudi kraj, kjer boste lahko opazovali in fotografirali simpatične pingvine, obiščete pa lahko tudi čilsko raziskovalno postajo.

Značke: liza revija