Enodnevni izlet: Idrija

Enodnevni izlet: Idrija (foto: Tina Lucu) Tina Lucu
23. 5. 2012

Prijazni ljudje, zelena okolica in pestra zgodovina.

Idrijska čipka in živo srebro

Prvi asociaciji ob imenu kraja Idrija sta brez dvoma čipke in rudnik živega srebra.

A sprehodite se skozi kraj, ki je obdan z zelenimi planotami in urejenimi vrtovi, kraj, kjer ob nedeljah in praznikih praktično izza vsakega vogala doni glasba in kjer so ljudje čisto iskreno, presenetljivo prijazni.

Idrijski grad Gewerkenegg

Idrijske čipke so bile precej grobe in so bile namenjene predvsem srednjemu sloju. Čipkarstvo se je začelo proti koncu 17. stoletja, ko so delavci začeli zgubljati delo v rudniku.

Če govorimo o Idriji, seveda ne moremo mimo rudnika živega srebra. Idrija najverjetneje danes sploh ne bi obstajala, če konec 15. stoletja na tem območju ne bi našli zelo bogate živosrebrne rude.

Legenda pravi, da je neki kmet, Škafar, leta 1490 na območju Idrije odkril samorodno živo srebro. Medtem ko je nalival vodo v škaf, se je nekaj zasvetilo v vodi. Hotel je premakniti škaf, a je bil tako težek, da ga ni mogel premakniti niti za centimeter. Šel je v Škofjo Loko in tam so ugotovili, da gre za živo srebro.

Antonijev rov, Idrija

Del rudnika v opuščanju je predelan (obnovljen) kot muzej in vsem dostopen. To je Antonijev rov, del rudnika takoj za nekdanjim glavnim vhodom. V hiši, iz katere je vhod v Antonijev rov, se je rodil Stanko Bloudek, slovenski letalski konstruktor, športnik in načrtovalec športnih objektov.

Tekst in foto: Tina Lucu